Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Starosta potažmo zastupitelstvo naší obce umožnilo soukromé osobě pořádat soukromou oslavu na veřejném místě, určeném jinak ke konání hodů, letním nocí, pálení čarodějnic apod. - a tím samozřejmě k rušení nočního klidu až do ranních hodin. Občané obce o tomto nebyli informováni a to dokonce ani ti přímo bydlící kolem tohoto veřejného prostranství (třeba dopisem do schránky).

Při našem přímém dotazu panu starostovi na posledním zastupitelstvu obce, nám bylo sděleno, že to můžou jako obec podepsat a schválit zpětně. A to ani nevím zda bylo řádně uhrazeno za pronájem stanu, lavic a stolů, které si k tomuto účelu také od obce zapůjčilo. Setkání proběhlo v červnu 2016. Mohou to zaúčtovat zpětně? Děkuji, Vladimír.

ODPOVĚĎ:
Rušení nočního klidu lze postihnout jako přestupek proti veřejnému pořádku dle § 47 odst. 1 písm. b) přestupkového zákona.
Dle § 47 odst. 3 tohoto zákona se dobou nočního klidu rozumí doba od 22. do 6. Hodiny, přičemž obec může obecně závaznou vyhláškou nebo rozhodnutím vydaným na základě obecně závazné vyhlášky stanovit výjimečné případy, zejména slavnosti nebo obdobné společenské nebo rodinné akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo žádnou.
Aby tedy takové jednání mohlo naplňovat znaky skutkové podstaty přestupku proti veřejnému pořádku, je ještě nutné, aby nebyla obcí přijata úprava dle výše uvedeného odst. 3, tedy aby obec neumožňovala ve výjimečných případech doba nočního klidu zkrácená či úplně zrušena. I pokud by ovšem takový předpis byl ze strany obce přijat, je důležité jej pozorně prostudovat a zjistit, zda byly splněny všechny podmínky požadované tímto předpisem, aby se na danou soukromou akci vztahovala kratší či žádná doba nočního klidu.
Obec nemá povinnost informovat své občany dopisem do schránky o tom, že se bude konat nějaká akce.
Obec má povinnost zveřejnit záměr pronajmout hmotnou nemovitou věc (pozemek) obce po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může obec též zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud obec záměr nezveřejní, je právní jednání neplatné. (§ 39 odst. 1 zákona o obcích).
Tuto povinnost ovšem obec nemá v případě, jde-li o pronájem, pacht nebo výpůjčku majetku obce na dobu kratší než 30 dnů.
Zde je také podstatný obsah nájemní smlouvy – je rozhodující celková doba platnosti nájemní smlouvy a ne doba využívání pronajaté nemovitosti, takže pronajme-li obec místnost na jednu hodinu týdně po dobu dvou let, pak se výluka z povinnosti zveřejnit záměr nemůže uplatnit, jelikož celková doba nájmu přesáhne 30 dní.
Zde doporučuji se na obec obrátit s žádostí o poskytnutí informací (dle zákona o svobodném přístupu k informacím) ohledně jak samotného obsahu smlouvy, tak otázce úhrady nákladů za zapůjčený majetek obce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.