Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2006 jsme koupili dům s pozemkem cca 2400 m2 přímo v centru obce. Na cca 1/2 pozemku, které je vedeno stále jako TTP bylo ještě za komunistů udělaná zpevněná plocha a parkoviště pro zaměstnance a návštěvníky nedaleké školy a kostela či jiných kulturních akcí v Obci. Po nastěhování za námi byl starosta, že tu část pozemku s parkovištěm obec koupí.

Že tu stejně nic postavit nepůjde a nabídl nám 20 Kč/m2, nebo že to smění za nějakou louku na kraji obce, že to údajně pro obec větší hodnotu nemá, že se tu vlastně jen otáčí autobus, pokud zrovna nejde až do druhé vesnice. S prodejem ani směnou jsme samozřejmě nesouhlasili. V polovině července 2016 jsem, byl na stavebním úřadě zažádat, zda si na tomto (svém vlastním) pozemku mohu postavit stání na 2 auta. Oni neviděli žádný problém, jen mi sdělili ty klasické podmínky do 25 m2 a nad 25 m2. Po té ale přišla kolegyně z územního plánování s mapou a sdělila mi, že na tomto i když svém pozemku si nepostavím ani suché WC, protože si obec schválila a dala do Územního plánu jako místo Veřejné vybavenosti a bez jejího souhlasu, si tam nemůžu udělat vůbec nic. Prý můžu být vlastně rád, že mě tam vůbec nechají soukromě parkovat, protože v podmínkách využití mají dokonce napsaný, že tam je možné parkování pouze zajišťující hlavní činnost a to je pro školní, správní, kulturní a církevní účely. Když jsem byl na obci, řekli mi, že mi tam nic nedovolí, že tam nic takového nechtějí. Takže já mám vlastně pozemek, na kterém nemůžu vůbec nic, vlastně jediný co můžu (musím) je platit z něj daň. Je tedy nějaká možnost získat pozemek zpět, postavit si v rohu stání na 2 auta a pak jim to k jejím účelům dále pronajmout? Nechci si tu dělat zle, ale tohle mi přijde stejné jako za komunistů, kde se nikoho na nic neptali a úřady si zabavili a dělali s majetkem druhých co chtěli. Dámy ze stavebního úřadu, mi řekly, že oni s tím nic neudělají, že tohle už je spíš jen výzva pro nějakého právníka či na soudní řízení a rozhodnutí ve věci. Děkuji, Honza

ODPOVĚĎ:
Při vytváření/změně územního plánu zde vždy musí být veřejný zájem na stanoveném způsobu využití plochy (v případě, že plocha bude například vymezena jako plocha veřejného prostranství). Existence veřejného zájmu je tedy podmínkou pro řádný územní plán.
Za situace, kdy není ze strany obce vůle ke změně územního plánu, který by vyřešil Váš problém, jsou Vaše možnosti značně omezené, jelikož stavební zákon dopadající na tuto problematiku předpokládá aktivitu vlastníků dotčených pozemků při přijímání územního plánu, tedy vlastník pozemku má možnost chránit svá práva (napadnout způsob začlenění vlastního pozemku do územního plánu) v průběhu přijímání/schvalování územního plánu.
Územní plán jako celek může být ovšem přezkoumán v přezkumném řízení. Jeho případná náprava nadřízeným správním orgánem je však omezena, jelikož tento nemůže územní plán změnit, ale pouze zrušit. Přezkumné řízení se zahajuje z moci úřední, tedy můžete pouze podat podnět k zahájení tohoto řízení, zda ovšem bude zahájeno, záleží na příslušném správním orgánu.
Je zde také možnost podat návrh na zrušení opatření obecné povahy – územního plánu (jeho části). Návrh lze podat do 3 let ode dne, kdy návrhem napadené opatření obecné povahy (územní plán/jeho část) nabylo účinnosti. Návrh se podává ke krajskému soudu. V případě volby této cesty je vhodné a žádoucí (vzhledem k složitosti soudního řízení) nechat se zastoupit advokátem - kontakt zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.