Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu, týkající se konceptu nového územního plánu - metropolitní. Bude se projednávat (asi delší dobu) než vejde v platnost, neboť se pořizují navržené změny dle stávajícího územního plánu podané 2015. Jak to bude s navrženou změnou podanou do 26. 3. 2016?

Nebo se nemohou již podávat nové návrhy prostřednictvím městských částí po dobu projednávání? Podle kterého klíče se asi pojede? Děkuji, Marek.

ODPOVĚĎ:
Dle ust. 47 odst. 2 stavebního zákona pořizovatel zašle návrh zadání územního plánu dotčeným orgánům, sousedním obcím, krajskému úřadu. Do 15 dnů ode dne doručení může každý uplatnit u pořizovatele písemné připomínky. Do 30 dnů od obdržení návrhu zadání mohou dotčené orgány a krajský úřad jako nadřízený orgán uplatnit u pořizovatele vyjádření, ve kterém uvedou požadavky na obsah územního plánu vyplývající z právních předpisů a územně plánovacích podkladů. V téže lhůtě uplatní krajský úřad jako příslušný úřad u pořizovatele stanovisko, sousední obce mohou uplatnit podněty. K připomínkám, vyjádřením a podnětům uplatněným po uvedených lhůtách se nepřihlíží.
Tedy připomínky či jiná vyjádření a stanoviska musejí být uplatněna ve lhůtě počínající od doručení návrhu ZADÁNÍ územního plánu, k později podaným se nepřihlíží.
Obdobná úprava je i v případě projednávání samotného návrhu územního plánu, kdy dle ust. § 50 odst. 2 stavebního zákona pořizovatel oznámí místo a dobu konání společného jednání o návrhu územního plánu. Dotčené orgány vyzve k uplatnění stanovisek ve lhůtě 30 dnů ode dne jednání. Ve stejné lhůtě mohou sousední obce uplatnit připomínky. K později uplatněným stanoviskům a připomínkám se nepřihlíží.
Podání případných připomínek, návrhů apod. je tedy vždy limitováno nějakou lhůtou. Po jejím uplynutí již je bezpředmětné podávání dalších připomínek, jelikož ze zákona se k takto pozdě podaným připomínkám již nepřihlíží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.