Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Lze předpokládat stavební rozvoj na okraji obce, kde není veřejná kanalizace ani veřejný vodovod. Může to být opodstatněný důvod pro Institut plánování a rozvoje k nepovolení žádosti o změnu druhu pozemku? Pakliže už tam rodinné domy stojí a v letošním roce (2015) byl dokonce dostaven a zkolaudován další dům (taktéž bez veřejné kanalizace a vodovodu)? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že máte na mysli vydání územního rozhodnutí o změně využití území dle § 80 stavebního zákona.
Veřejně užívaný vodovod a kanalizaci lze dle § 2/1 písm. k) bodu 2 stavebního zákona považovat za veřejnou infrastrukturu, konkrétně se pak jedná o technickou infrastrukturu.
V tomto ohledu upozorňuji dále na § 10/2 písm. e) vyhlášky o podrobnější úpravě územního rozhodování, územního opatření a stavebního řádu, dle něhož platí, že územní rozhodnutí o změně využití území mimo jiné obsahuje podmínky, kterými se zabezpečí napojení území na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu.
Shora uvedené lze shrnout tak, že možnost napojení pozemku (o změnu jehož využití je žádáno) na technickou infrastrukturu (typicky na veřejný vodovod a kanalizaci) je aspektem, který je stavebním úřadem v rámci územního řízení zkoumán. Faktická nemožnost připojení pozemku na veřejný vodovod a kanalizaci však nepředstavuje překážku, pro níž by musela být žádost o vydání územního rozhodnutí o změně využití území zamítnuta. Tato skutečnost je ostatně potvrzena i tím, že v dané lokalitě došlo k vydání územního rozhodnutí o umístění stavby, stavebním úřadem proto patrně není nemožnost připojení na veřejný vodovod a kanalizaci chápána jako nepřekonatelný problém.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 503/2006 Sb. , o podrobnější úpravě územního rozhodování, územního opatření a stavebního řádu
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.