Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)
V říjnu loňského roku jsem podávala žalobu na úhradu některých výdajů neprovdané matky. 3.8.2011 byl vynesen rozsudek, soudkyně řekla, že si o něj máme jen zavolat. 3.8. jsem si tedy volala a dověděla jsem se pouze to, že mi bylo zčásti vyhověno a zčásti bylo zastaveno. Po několika týdenním urgování, mi byl zaslán mailem, bez odůvodnění.

Tedy jsem se po více než měsíci dověděla, kolik mi bylo přiznáno. Dodnes mi ale nebyl zaslán poštou a tedy nenabyl právní moci. Proto já jsem ještě neviděla ani korunu, mé dceři je již 10 měsíců. Paralelně probíhá řízení o určení otcovství, teprve nyní jsme byli vyzváni k testům paternity, takže zde je rozsudek také v nedohlednu. Do jak dlouhé doby musí soud zaslat rozhodnutí účastníkům řízení? Děkuji, Saša

ODPOVĚĎ:
Stejnopis rozsudku se účastníkům doručuje do vlastních rukou. Jestliže se účastníci vzdali odvolání po skončení jednání, které rozsudku předcházelo, doručí se stejnopis vyhotovení rozsudku zpravidla při skončení jednání. Pokud by takto nebylo doručeno, je třeba ho účastníkům (popř. jejich zástupcům) odeslat (ne doručit) ve lhůtě 30 dnů ode dne vyhlášení rozsudku.
Předseda soudu je oprávněn tuto lhůtu prodloužit až o dalších 60 dnů (max. tedy 90 dnů).
Nejpozději může soud odeslat rozsudek v prvním týdnu měsíce listopadu. Vyčkejte proto ještě chvíli a případně znovu urgujte. Ve vašem případě totiž k účinnému doručení nedošlo, tudíž rozhodnutí ani nemohlo nabýt právní moci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.