Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem, jak lze řešit tuto situaci. Několik metrů od domu máme koleje, na hluk z vlakové dopravy jsme si zvykli, bohužel nám ale nyní začali téměř za plotem štěpkovat dřevo (klády). Stroj běží od 6 hodin od rána, do pozdního odpoledne. Při otevřených oknech hluk v domě přesahuje 60dB a sotva slyšíme.

Hluk nás nejen obtěžuje, ale syn je astmatik a já mám alergii na silice ze stromů. Při telefonátu na Městský úřad mi bylo řečeno, že nic neporušují a že nejsem první kdo si stěžuje. Údajně jde o cizí firmu a nebudou se tím tedy zabývat. Lze to nějakým způsobem řešit. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě situaci řešit lze, ovšem pokud obec nechce být nápomocna, museli byste řešit soudně. Tedy napřed si zajistit od Hygieny posudek týkající se jak hluku, tak případně prachu a celkově zajistit si studii ovzduší, ve kterém jste nuceni se pohybovat. Bohužel se dá očekávat, že podklady pro soudní řízení budou nákladné, ovšem pokud byste byli u soudu úspěšní, musela by Vám protistrana všechny náklady uhradit. Možná by stálo ze to obrátit se o pomoc i na organizaci Ekologický právní servis, která se změnila od října 2023 na subjekt Frank Bold, a která se především zabývá problematikou a poradenstvím v oblasti životního prostředí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.