Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má vůbec cenu se angažovat v podání žádosti o náhradu újmy po očkování proti covid-19? Druhý den po očkování jsem měla zdravotní potíže a po vyšetření mi za 21 dní byla diagnostikovaná roztroušená skleróza. Vysoce aktivní forma, kde po více jak roce nejsem stabilizovaná a musela jsem měnit léčbu. Podle dostupných informací zatím nikomu nebyla náhrada přiznána. Tak mě zajímá, jestli má vůbec smysl se o to snažit.

ODPOVĚĎ:
Problematika odpovědnosti státu za nežádoucí zdravotní následky očkování proti onemocnění COVID-19 je zakotvena v § 2 zákona č. 569/2020 Sb. , dle něhož platí, že:
"Stát nahradí osobě, která se nechala očkovat léčivým přípravkem podle § 1 odst. 1, újmu způsobenou očkováním léčivým přípravkem podle § 1 odst. 1, došlo-li následkem tohoto očkování k zvlášť závažnému ublížení na zdraví očkovaného, vytrpění bolesti, ztrátě na výdělku nebo ztížení společenského uplatnění. Pro posouzení této újmy a rozsah náhrady se použije zákon č. 116/2020 Sb. , o náhradě újmy způsobené povinným očkováním, obdobně."
Postup pro uplatnění tohoto nároku je popsán v § 4 zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním. Bude především nutné prokázat vztah příčinné souvislosti mezi Vámi podstoupeným očkováním a nežádoucími zdravotními komplikacemi. Bude tedy nutné prokázat, že Vám diagnostikovaná roztroušená skleróza byla zapříčiněna právě absolvovaným očkováním. Samotný fakt, že Vám bylo toto onemocnění diagnostikováno brzy po očkování, ještě nemusí nic znamenat. Nárok na odčinění újmy na Vašem zdraví je zapotřebí uplatnit vůči Ministerstvu zdravotnictví ČR.
https://www.mzcr.cz/
K této problematice se více dočtete například zde:
https://advokatnidenik.cz/2022/04/29/odskodneni-ujmy-po-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-v-praxi/
Zjistíte-li (například konzultací s odborníkem, pomocí znaleckého posudku apod.), že Vám diagnostikovaná roztroušená skleróza byla pravděpodobně zapříčiněna absolvovaným očkováním, bude mít vznesení nároku na odškodnění vůči Ministerstvu zdravotnictví ČR zajisté smysl. Nebude-li Vaší žádosti vyhověno, nezbude nic jiného než se v této věci obrátit na soud (a takzvaně dotáhnout tuto záležitost do konce).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 569/2020 Sb. , o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku pro očkování proti onemocnění COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám těmito léčivými přípravky a o změně zákona č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
zákon č. 116/2020 Sb. , o náhradě újmy způsobené povinným očkováním

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.