Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak řešit situaci, kdy po provedené operaci kožního nádoru, při které mi byly odebrány i uzliny pod oběma podpažími, se zjistilo, že nádor zhoubný nebyl. Před operací jsem neměla žádné problémy a rozhodnutí o jejím provedení učinilo lékařské konzilium z důvodu zhoubného nádoru.

Dále mám trvalé problémy po třetí vakcinaci na Covid ze dne 7.12.2021. Asi půl roku jsem pod kůží pociťovala neurologické vzruchy, jako by se mi pod kůži něco pohybovalo. Bylo to poměrně bolestivé. A tak jsem doufala, že to časem pomine. V 7/2022 mne ale levá ruka začala bolet tak, že jsem se budila ze spaní a od 9/2022 mám trvale bolestivé místo u ramenního kloubu a nesmírně bolestivý a omezený pohyb touto rukou. Nejdřív jsem to nechtěla řešit, ale po této druhé záležitosti jsem si uvědomila, že jsem naším zdravotnictvím dvakrát poškozená tak, že to velmi negativně ovlivnilo kvalitu mého života. S pozdravem a přáním hezkého dne Vratislava.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Operace kožního nádoru:
V tomto případě je nutné zjistit, zda poskytovatel zdravotních služeb odborně pochybil či nikoli. Sama skutečnost, že odoperovaný nádor se posléze ukázal být nezhoutným, totiž nic neznamená. V oblasti medicíny odpovídá poskytovatel zdravotních služeb za odborně správně provedený postup, nikoli za výsledek (který může být ovlivněn řadou vnitřních tělních procesů, které jsou nepředpověditelné a neovlivnitelné). Pokud tedy lékaři ve Vašem případě postupovali odborně správně (tzn. nic nezanedbali a počínali si standardním způsobem), nemusí být chybná diagnóza příčinou právní odpovědnosti.
Lze Vám doporučit pokusit se získat názor jiného odborníka - abyste mohla posoudit, zda lékaři postupovali správně či nikoli. Za tím účelem můžete:
a/ Opatřit si kopii relevantních částí své zdravotnické dokumentace a vyžádat si konzultaci poskytnuté péče od jiného odborníka (§ 2/2 písm. b) a § 28/3 písm. c) zákona o zdravotních službách). Na tomto místě je vhodné upozornit, že konzultační služby nejsou hrazeny ze systému veřejného zdravotního pojištění - za konzultaci s jiným odborníkem proto budete muset zaplatit sama.
b/ Na poskytnutou zdravotní péči si můžete stěžovat, a to dle § 93 a násl. zákona o zdravotních službách. Tuto stížnost je nutné adresovat tomu poskytovateli zdravotních služeb, u kterého jste byla operována. Nebudete-li s vyřízením stížnosti spokojena, budete se moci "odvolat" k místně příslušnému krajskému úřadu. Krajský úřad zahájí v této věci správní řízení, v jehož rámci si opatří (jak lze očekávat) písemné odborné stanovisko nezávislého lékaře. Toto stanovisko se stane součástí správního spisu, do něhož budete moci (jako účastnice správního říezní) nahlížet a pořizovat si jeho kopie. Tímto způsobem se tedy můžete (v podstatě zdarma) dostat k písemnému stanovisku jiného odborníka.
c/ Můžete si rovněž nechat zhotovit znalecký posudek, který však opět bude nutné hradit z Vašich prostředků.
Až ve chvíli, kdy zjistíte, že poskytovatel zdravotních služeb skutečně odborně pochybil, bude možné uvažovat o vzniku jeho odpovědnosti. Druhou otázkou, kterou bude nutné vyřešit, je, zda Vám v souvislosti s operací vznikla nějaká vyčíslitelná újma.
2/ Zdravotní následky očkování proti COVID-19:
Problematika odpovědnosti státu za nežádoucí zdravotní následky očkování proti onemocnění COVID-19 je zakotvena v § 2 zákona č. 569/2020 Sb. , dle něhož platí, že:
"Stát nahradí osobě, která se nechala očkovat léčivým přípravkem podle § 1 odst. 1, újmu způsobenou očkováním léčivým přípravkem podle § 1 odst. 1, došlo-li následkem tohoto očkování k zvlášť závažnému ublížení na zdraví očkovaného, vytrpění bolesti, ztrátě na výdělku nebo ztížení společenského uplatnění. Pro posouzení této újmy a rozsah náhrady se použije zákon č. 116/2020 Sb. , o náhradě újmy způsobené povinným očkováním, obdobně."
Postup pro uplatnění tohoto nároku je popsán v § 4 zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním. Bude především nutné prokázat vztah příčinné souvislosti mezi Vámi podstoupeným očkováním a nežádoucími zdravotními komplikacemi. Nárok na odčinění újmy na Vašem zdraví je zapotřebí uplatnit vůči Ministerstvu zdravotnictví čR:
https://www.mzcr.cz/
K této problematice se více dočtete například zde:
https://advokatnidenik.cz/2022/04/29/odskodneni-ujmy-po-ockovani-proti-onemocneni-covid-19-v-praxi/
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)
zákon č. 569/2020 Sb. , o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku pro očkování proti onemocnění COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám těmito léčivými přípravky a o změně zákona č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
zákon č. 116/2020 Sb. , o náhradě újmy způsobené povinným očkováním

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.