Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně doprovodu dítěte na rehabilitaci u dětí do 19 let. Může přijít dítě na cvičení samo nebo musí přijít v doprovodu rodiče. Nebo stačí mít podepsaný souhlas k péči rodičem? Je to rozlišené věkem do 15 let a do 19 let. Děkuji za odpověď, pěkný den, Magdaléna.

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu usuzuji, že se ptáte z pozice poskytovatele zdravotních služeb – z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi vycházet.
Jedná-li se o pravidelné rehabilitace – tedy periodicky se opakující cvičení – je v první řadě nutné, aby byl s poskytováním této zdravotní péče vysloven informovaný souhlas, a to buď souhlas zákonného zástupce, nebo souhlas nezletilého pacienta – je-li k tomu dostatečně rozumově a volně vyspělý (ve smyslu § 35/1 zákona o zdravotních službách).
Má-li rehabilitace v základních rysech stále stejný průběh, je dle mého názoru možné, aby byl informovaný souhlas udělen i do budoucna – aby se tedy vztahoval na celý cyklus rehabilitačních cvičení. Nový informovaný souhlas by pak bylo nutné získat tehdy, pakliže by se rehabilitace měla podstatným způsobem změnit, anebo pokud by došlo ke změně zdravotního stavu pacienta.
Co se týče doprovodu nezletilého pacienta na rehabilitace, není nezbytné, aby byl pacient vždy doprovázen svým rodičem. Bude-li zákonným zástupcem udělen informovaný souhlas s rehabilitací do budoucna, nebude nutné, aby tento zákonný zástupce vyslovoval souhlas při každé návštěvě – jeho role by se proto omezila na pouhý doprovod. V této souvislosti pak bude záležet pouze na rozhodnutí zákonného zástupce, zda nezletilého pacienta na rehabilitaci pustí samotného či nikoli.
Za tímto účelem by bylo samozřejmě vhodné, aby zákonný zástupce svým podpisem do zdravotnické dokumentace (popř. samostatným písemným prohlášením) sdělil, že souhlasí s tím, aby nezletilý pacient docházel na rehabilitace a z rehabilitací odcházel sám.
Pokud jde o věk nezletilého pacienta, nerozlišuje platná právní úprava mezi pacienty mladšími a staršími patnácti let. I zde tedy bude záležet na rozhodnutí zákonného zástupce – je možné, aby čtrnáctiletý pacient docházel na rehabilitace sám, stejně jako je možné, aby sedmnáctiletého pacienta na rehabilitace doprovázel jeho rodič.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.