Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeší nějak právní předpisy situaci, kdy jeden lékař nahlas sděluje před pacientem pochybnosti o dosavadním postupu jiného lékaře při léčbě o tohoto pacienta? Jednou jsem dokonce zažil, že byly tyto pochybnosti součástí lékařské zprávy.

ODPOVĚĎ:
Na uvedenou situaci právní předpisy pamatují a doporučujeme všem lékařům se takovým prezentacím svých názorů před pacienty i kýmkoli jiným vyhnout, i kdyby lékař své výhrady k postupu kolegy považoval za sebevíc oprávněné. Takové informace na adresu kolegy sdělené pacientovi (či snad dokonce i výslovně zadokumentované v lékařské zprávě) totiž mohou mít pro lékaře disciplinární důsledky, pokud by byly předmětem
disciplinárního řízení pro porušení etického kodexu komory.
Podle § 4 odst . 1 Stavovského předpisu ČLK č. 10 – Etického kodexu ČLK je základem vztahů mezi lékaři vzájemně čestné, slušné a společensky korektní chování spolu s kritickou náročností, respektováním kompetence a přiznáním práva na odlišný názor.
Popsaným jednáním by se tedy lékař dostal do rozporu s citovaným stavovským předpisem a mohl by být za toto jednání postižen před disciplinárními orgány ČLK.
Kdyby míra nepravdivých údajů na adresu kolegy překročila tzv. malou společenskou škodlivost a šlo by prokazatelně o nepravdivé údaje způsobilé závažně poškodit kolegu v jeho zaměstnání, rodině nebo společenském postavení, případně šířené mediálně, mohl by se lékař dostat do rozporu rovněž s trestním zákoníkem a zodpovídat se z podezření z trestného činu pomluvy podle § 184 odst. 1 trestního zákoníku, ve kterém je skutková
podstata tohoto trestného činu definována takto: „Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.“ Jak plyne z definice této skutkové podstaty, nemusí nepravdivé pomlouvačné údaje kolegu přímo poškodit, postačí, že takové údaje na jeho adresu jsou obecně způsobilé značnou měrou přivodit kolegovi uvedenou újmu.

Mgr. Bc. Miloš Máca

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.