Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Už nějakou dobu se léčím s hormonálními problémy, ale předepsané prášky mi způsobovaly velmi nepříjemné (nikoli nebezpečné) vedlejší účinky. Místní předpis pro léčbu ale s jinými prášky nepočítá a nejsou tedy nabízeny. Na dotazy ohledně jiných prášků/dávek se mi od lékařů dostalo jednoznačně negativních, často agresivních odpovědí.

Informovala jsem se tedy u lékařů v zahraničí, kde je nabídka širší. S mojí situací se setkávají poměrně běžně a bylo mi nabídnuto řešení… bohužel však mimo moje finanční možnosti. Všechny léky, které používají, je v ČR možno získat na předpis. Konkrétně na můj problém ale předepisovány nejsou. Narazila jsem na informaci, podle které zákon údajně umožňuje podepsat prohlášení, kterým přijmu veškerá rizika spojená s léčbou na sebe a mohu si takto na vlastní náklady nechat předepsat prakticky cokoli, z čeho není možné vyrobit drogy. Nepodařilo se mi ale žádný takový zákon dohledat. Je to pravda? Pokud ano, podle jakých zákonů se postup řídí? Jaké případné další možnosti řešení situace existují? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je důležité, jaký léčivý přípravek má ten který poskytovatel zdravotních služeb "nasmlouván" s Vaší zdravotní pojišťovnou (tzn. jaké léčivé přípravky je Vaše zdravotní pojišťovna pro konkrétní diagnózu ochotna proplácet).
Co se týče Vámi uváděné informace, bylo by nutné prověřit její zdroj. Níže se proto budu zabývat způsoby, kterými by mohla být Vaše situace řešitelná.
V první řadě upozorňuji na § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění, dle něhož platí, že:
- příslušná zdravotní pojišťovna hradí ve výjimečných případech zdravotní služby jinak zdravotní pojišťovnou nehrazené, je-li poskytnutí takových zdravotních služeb jedinou možností z hlediska zdravotního stavu pojištěnce;
- s výjimkou případů, kdy hrozí nebezpečí z prodlení, je poskytnutí zdravotních služeb (podle předchozí odrážky) vázáno na předchozí souhlas revizního lékaře.
Pokud by tedy Váš ošetřující lékař požádal Vaší zdravotní pojišťovnu o proplacení jiného léčivého přípravku a tuto žádost odůvodnil tak, že by z ní vyplývalo, že tento léčivý přípravek je (např. s ohledem na vedlejší účinky dosud podávaného léčivého přípravku) jediný, který je pro Vás vhodný, bylo by možné (bude-li to odsouhlaseno i revizním lékařem Vaší zdravotní pojišťovny), aby Vám byl tento léčivý přípravek pojišťovnou proplacen. Žádost dle § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění můžete případně podat ke své zdravotní pojišťovně sama, přičemž jí doplníte např. dobrozdáním Vašeho ošetřujícího lékaře.
Využití § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění lze ve Vámi popsaném případě považovat za nejvhodnější způsob, jak získat pojišťovnou jinak nehrazený léčivý přípravek.
Je-li v zahraničí běžně předepisován léčivý přípravek, který by pro Vás byl vhodnější, bylo by možné uvažovat o čerpání přeshraniční zdravotní péče (§ 14a a násl. zákona o veřejném zdravotním pojištění). V tomto ohledu Vám doporučuji informovat se u národního kontaktního místa (§ 14c zákona o veřejném zdravotním pojištění), kterým je v rámci České republiky Centrum mezistátních úhrad:
http://www.cmu.cz/cs/
Další možná východiska Vaší situace Vám doporučuji konzultovat s Vaší zdravotní pojišťovnou.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.