Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2/2014 jsem se rozhodla pro zlepšení estetiky mého chrupu. Za zubařem, protetikem jsem přišla s požadavkem vyměnit celokeramické korunky na horních dvojkách za metalokeramické. Ostatní zuby jsem měla svoje a naprosto zdravé. I když přední jedničky a trojky měly nepatrně odlišnou barvu, podle mého soudu nevyžadovaly příliš velký zásah.

Nakonec jsem byla zubařem přesvědčena, že prý, aby to vypadalo dobře, musí se udělat všech 6 zubů v řadě. V té době jsem dala na jeho radu, protože jsem si nebyla vědoma, že to může tak hluboce zasáhnout do celého organismu. Dnes (28.12.2015) mám se zuby obrovské problémy. Podle konzultací s jinými zubaři bude protřebné všechny zuby, pahýly nahradit implantáty. Takže jsem vlastně přišla o 4 zdravé zuby. Zubař mi můstek se 6 zuby předělával 2x naposled v 3/2015, protože nebyl v pořádku. Mám velkou zlost, problém, bolest, proto chci uplatnit odškodnění za zdravé zuby. Mé cítění mi říká, že 1 zub bude mít hodnotu přes milion korun českých. Plánuji toto řešit přes pojištění zmíněného zubaře. Je můj požadavek/přes 1mil/ reálně uplatnitelný v ČR? V USA zcela určitě. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Máte-li v úmyslu domáhat se po dotyčném zubaři náhrady újmy na Vašem zdraví, přičemž tuto náhradu hodláte vyčíslit ve výši 1.000.000, - Kč (či více) za jeden zub, lze konstatovat, že tento Váš požadavek není v České republice reálně vymahatelný.
Dle § 2958 občanského zákoníku platí, že při ublížení na zdraví odčiní škůdce újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy; vznikla-li poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti poškozeného, nahradí mu škůdce i ztížení společenského uplatnění. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti.
Občanský zákoník (ani jiný právní předpis) výslovně nestanoví, jakou finanční náhradu lze požadovat za ztrátu či poškození jednoho zubu.
Nejvyšší soud však vydal Metodiku k náhradám nemajetkových újem, bolesti a ztížení společenského uplatnění (která je jakýmsi pomocným nepovinným materiálem pro soudce), která může být v těchto případech použita jako vodítko. Tato metodika je dostupná zde:
http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf/Metodika
Hodnota jednoho bodu pro účely odškodnění bolesti byla touto metodikou obecně stanovena na 1 % průměrné hrubé měsíční mzdy, proto má jeden bod pro bolest vzniklou v roce 2014 hodnotu 251,28 Kč, zatímco pro bolest vzniklou v roce 2015 má jeden bod hodnotu 256,86 Kč.
Pro odškodnění ztráty či poškození zubu lze v rámci metodiky, co do náhrady za bolest, použít tyto položky:
- ztráta zubu - 20 bodů
- dislokace zubu - 15 bodů

Pro získání představy o reálné výši finanční náhrady za ztrátu či poškození zubu je dále možné vycházet ze dvou právních předpisů, které se sice na Váš případ přímo nevztahují, lze je však použít analogicky:
1/ V první řadě lze nahlédnout do nařízení vlády o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, dle jehož § 3/1 činí hodnota jednoho bodu 250, - Kč.

Co se týče odškodnění bolesti, lze v rámci přílohy č. 1 nařízení vlády odkázat na tyto položky:
- ztráta zubu v přední části chrupu - 20 bodů
- ztráta zubu v zadní části chrupu - 15 bodů
- ulomení části zubu - 10 bodů
- dislokace zubu - 15 bodů

Co se pak týče ztížení společenského uplatnění, lze v rámci přílohy č. 3 nařízení vlády vycházet z těchto položek:
- ztráta jednoho zubu podle postavení a estetického dopadu (nehodnotí se dětské zuby ani náhrady) - 40 bodů
- odlomení korunkové části jednoho zubu - 30 bodů

2/ Do 31. 12. 2013 obsahoval český právní řád vyhlášku o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, dle jejíhož § 7/2 platilo, že hodnota 1 bodu činila 120, - Kč.

Pro případ bolesti spojené se ztrátou či poškozením zubu obsahovala tato vyhláška ve své příloze č. 1 tyto položky:
- ztráta zubu - 10 bodů
- dislokace zubu - 10 bodů

Pro případ ztížení společenského uplatnění v důsledku ztráty nebo poškození zubu obsahovala vyhláška ve své příloze č. 2 tyto položky:
- ztráta jednoho zubu (nehodnotí se dětské zuby ani náhrady) - 15 bodů
- odlomení korunkové části jednoho zubu - 10 bodů

Vše shora uvedené lze shrnout tak, že finanční vyjádření bolesti, popř. ztížení společenského uplatnění při ztrátě či poškození jednoho zubu se v českém právním prostředí nemůže částce přesahující 1.000.000, - Kč ani zdaleka blížit, nýbrž tato náhrada bude mnoho násobně nižší.

Po dotyčném zubaři se můžete samozřejmě domáhat i náhrady veškerých dalších nákladů, které Vám v souvislosti s péčí o poškozené zuby vznikly (jak uvedeno v § 2958 a násl. občanského zákoníku). Jedná se např. o náhradu ztráty na výdělku po dobu Vaší pracovní neschopnosti, náhradu nákladů léčení či náhradu za zhotovení zubních náhrad.

Závěrem své odpovědi připomínám, že pro úspěšné vymáhání Vašich nároků je zapotřebí, aby dotyčný zubař za poškození Vašich zubů odpovídal, tzn. aby byla jím poskytnutá zdravotní péče vadná. Dotyčný zubař tedy ponese odpovědnost za veškerou Vám způsobenou újmu pouze tehdy, pokud nepostupoval s péčí řádného odborníka (tzv. non lege artis), tzn. pokud porušil svou povinnost dle § 45/1 ve spojení s § 4/5 zákona o zdravotních službách a povinnost dle § 2643/1 občanského zákoníku.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
nařízení vlády č. 276/2015 Sb. , o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání
vyhláška č. 440/2001 Sb. , o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.