Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zdravotní pojišťovna mi zaslala úhradový dodatek ke smlouvě do datové schránky. Když jsem ho vytiskla, byl u něj ještě průvodní dopis, ve kterém stojí, že přijetím zprávy ze schránky vlastně smlouvu „podepisuji“. Chci-li, mohu zaslat dodatek i písemně vytištěný, není to však nutné. Znamená to, že tím, že jsem se podívala do schránky a dodatek vytiskla, s ním souhlasím a podepisuji ho?

ODPOVĚĎ:
Přijetí datové zprávy samo o sobě neznamená akceptaci nabídky na uzavření smlouvy či dodatku. S přijetím datové zprávy je spojeno toliko prokazatelné doručení návrhu či nabídky a případný běh lhůty pro právní úkon. Rozhodně tedy nelze považovat dodatek za odsouhlasený pouhým vyzvednutím zprávy z datové schránky. Uzavření smlouvy není v českém právním řádu ovládáno zásadou, že „kdo mlčí, ten souhlasí“. I přesto bychom však nad rámec této zásady poradili, aby v případě, že lékař s navrženým dodatkem nesouhlasí, tuto skutečnost zdravotní pojišťovně písemně sdělil. , např. také cestou datové schránky. Nelze totiž vyloučit, že zdravotní pojišťovna by své tvrzení o tiché akceptaci dále používala (byť zcela nepřípadně), proto třeba jen jediná stručná věta o nesouhlasu poskytovatele zamezí případným nedorozuměním.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.