Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám v péči pacienta, jehož zdravotní stav se výrazně zhoršil. Prokazatelně vím, že tento pacient vlastní řidičské oprávnění a skutečně jezdí automobilem. Jeho zdravotní potíže mohou mít vliv na jeho schopnosti řídit. Mám zde nějakou oznamovací povinnost, případně jakým způsobem se zachovat vůči pacientovi, který odmítá respektovat mé doporučení, aby motorové vozidlo neřídil?

ODPOVĚĎ:
Podle novely § 89a zákona č. 361/2000 Sb. , silniční zákon, v platném znění, má lékař, který zjistí, že aktuální zdravotní stav pacienta může omezovat či vylučovat způsobilost řídit motorové vozidlo, oznamovací povinnost vůči příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností  tedy tomu, který řidičské oprávnění vydal). Z hlediska smyslu ustanovení se neoznamují přechodné stavy, každá medikace apod. , zde doporučujeme
toliko pacienta poučit, že po danou dobu nemá řídit motorové vozidlo, a poučení zaznamenat do zdravotnické dokumentace.
Pokud lékaři je známo, že pacient je držitelem řidičského oprávnění (toto není povinen zjišťovat), sděluje úřadu pouze skutečnost, že zdravotní
stav pacienta, který je držitelem řidičského oprávnění, vylučuje nebo omezuje jeho schopnost řídit motorová vozidla.
Nesděluje diagnózu ani nepopisuje zdravotní stav pacienta. Lze využít vzoru dostupného na webových stránkách ČLK. Jste-li praktický lékař, nález s informacemi o zdravotním stavu odeslaný úřadu zůstane v kopii ve zdravotnické dokumentaci pacienta. Jste-li ambulantní specialista, tento nález odešlete praktickému lékaři pacienta. I v tomto případě navíc doporučujeme zaznamenat do zdravotnické dokumentace skutečnost, že pacient byl poučen o nemožnosti řídit motorové vozidlo, abyste mohla dokladovat, že pacient o vašem doporučení věděl a případně ho nerespektoval, došlo-li by k případné nehodě. Postup úřadu by pak měl být takový, že pacienta vyzve, aby se u svého praktického lékaře podrobil novému posudku a ten předložil. Na jeho základě posléze úřad řidičské oprávnění buď ponechá, anebo omezí, případně odebere.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.