Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Získali jsme platné stavební povolení na nový rekreační objekt na stavebním pozemku, kde předtím objekt s ev. č. nestál, a zahájili jsme řádně stavbu. Pár týdnů poté byla na pozemku vyhlášena aktivní záplavová zóna (odvolání nepomohlo). Nemůžeme nikde najít informaci, zda je legální ve stavbě pokračovat, tedy stavbu dokončit a také nakonec zkolaudovat?

Protože zákon říká, že se v AZZÚ "nesmí provádět stavby". To znamená, že platné stavební povolení je tím neplatné? Anebo jsme to "stihli" a stavbu dokončit můžeme?   Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Svou odpovědí Vás nepotěším, nicméně jsem toho názoru, že ve stavbě pokračovat nemůžete – tzn. že nelze dokončit Vámi započatou výstavbu rekreačního objektu.
Klíčovým je § 67/1 vodního zákona, dle něhož platí, že:
„V aktivní zóně záplavových území se nesmí povolovat ani provádět stavby …“
Ve Vašem případě byl rekreační objekt povolen v souladu s platnou právní úpravou, jelikož se tak stalo ještě před vyhlášením aktivní záplavové zóny. Překážku však ve Vašem případě představuje výslovný zákaz „provádět stavby“.
Pod pojmem „provádění staveb“ je totiž nutné chápat stavební činnost – tedy provádění stavebních a montážních prací, jejichž cílem je vybudování stavby. Lze to dovodit z mnoha ustanovení stavebního zákona (byť pojem „provádění staveb“ zde není nikde výslovně definován) – za příklad lze uvést § 2/2 písm. b) – d) stavebního zákona.
Vámi získané stavební povolení sice nepozbylo platnosti, v mezidobí se však vyskytla jiná zákonná překážka, která Vám v pokračování stavebních prací (tedy v dokončení výstavby rekreačního objektu) brání.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 254/2001 Sb. , o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.