Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může mi stavební úřad uzavřít Dětský klub, spolek, neziskovou organizaci založenou firmou Vše pro spolek, která zařídila vše ohledně spolku? Vše si stavební úřad byl vyfotit, na udání, stanovy, schůze spolku, usnesení soudu o založení spolku. Souhlas majitele domu s umístěním klubu máme. Hygiena tu byla také s tím, že tyto kluby fungují a kontrolují jen vše okolo jídla.

Stavební úřad mi do měsíce poslal do datové schránky výzvu o ukončení s tím, že mi udělí pokutu 500.000 Kč. Sousedka mi začala fotit děti a rodiče a natáčet na telefon s tím, že to mají nařízené od úřadu. Nechala jsem hned na začátku vytvořit i projekt na parkování, náš klub není nijak rušivý, sousedé vedle jsou rádi, že nás tu mají, je tu prý konečně klid. Zřejmě vadíme jen sousedce vedle a naproti, které nás fotí a natáčí a posílají na úřad. Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Stavební úřad není oprávněn pozastavovat činnost spolku (či jiné neziskové organizace), jelikož to nespadá do jeho pravomocí. Dle znění dotazu však usuzuji, že to ve Vašem případě nemá stavební úřad ani v úmyslu a hodlá Vám (resp. předmětnému spolku) spíše zakázat užívat určitou stavbu (či její část), což již do kompetencí stavebního úřadu spadá.
Ve Vámi popsaném případě je podstatné, zda jsou prostory, které předmětný spolek využívá, určeny pro činnost dětského klubu (tzn. zda jsou k takovému způsobu využití zkolaudovány). Vyšlo-li by totiž najevo, že služby dětského klubu jsou poskytovány například v prostorech zkolaudovaných jako sklep, skladiště apod. , jednalo by se skutečně o protiprávní postup a stavební úřad by byl oprávněn zasáhnout (tedy zakázat další takové užívání předmětného prostoru, zahájit přestupkové řízení a případně uložit pokutu).
Ve Vašem případě je tedy důležité, o jaké prostory v dané stavbě se jedná, resp. jaký je povolený způsob jejich užívání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.