Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Objekt k rekreaci s číslem evidenčním, změnit na rodinný dům (dřevostavba??? ) s číslem popisným. Chata je po rekonstrukci r. 2020 upravená k trvalému užívání. Je standardně vybavená, se všemi přípojkami. Změna užívání nevyžaduje žádné stavební úpravy, ani úpravu příjezdové cesty. Od r. 2020 mám zde hlášené trvalé bydliště a také zde trvale bydlím. Je tady ale problém.

Světlá výška místností je 240 cm. Zhotovitel přestavby mě tehdy ubezpečil, že při využití rekuperačních jednotek (ZZP větrání se zpětným získáváním tepla) lze nárokovat výjimku. Dotaz: Podle kterého zákona mám úspěšně postupovat? Děkuji. Ignác.

 

ODPOVĚĎ:
Máte-li v úmyslu přeměnit stavbu pro rodinnou rekreaci na rodinný dům, je zapotřebí kontaktovat místně příslušný stavební úřad. Tento postup je nazýván „změna v užívání stavby“ a byl upraven v § 126 a § 127 starého stavebního zákona (účinného do 31. 12. 2023), v současné době je tento institut zakotven v § 239 a násl. stavebního zákona (účinného od 1. 1. 2024).
Pakliže Vámi zamýšlená změna nevyžaduje žádné stavební úpravy dané stavby, mělo by se jednat o jednoduchý administrativní krok (kdy Vy podáte ke stavebnímu úřadu žádost a tento jí schválí). Pokud předmětná stavba nesplňuje všechny technické parametry rodinného domu, bude možné, abyste stavební úřad požádal o udělení výjimky.
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním, za jakých podmínek může být změna v užívání Vámi obývané stavby schválena (právní názor, resp. zavedená praxe stavebního úřadu pro Vás bude určující).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 283/2021 Sb. , stavební zákon

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.