Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byli jsme na zahraniční dovolené a v této době si soused postavil na své náklady betonový 2metrový plot asi 20cm od stávající podezdívky na svém pozemku. Měl mít od nás souhlas? Plotovky si vzal a na našem pozemku zanechal 20 cm podezdívku o délce asi 25 metrů s trčícími sloupky. Prosím o radu co máme dělat, vztahy s novým sousedem jsou na bodu mrazu. Děkuji za info Hanuš.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Váš souhlas s výstavbou sousedova plotu:
Pokud sousedem vybudovaný plot stojí výlučně na jeho pozemku a splňuje všechny tyto tři podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše,
nepotřeboval soused ke zřízení oplocení žádné přivolení stavebního úřadu (jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona) stejně jako nepotřeboval ani Váš souhlas.
Pokud sousedovo oplocení některou z výše vyjmenovaných podmínek nesplňuje, byl soused povinen získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. f) bodem 13. stavebního zákona). K žádosti o vydání územního souhlasu by pak soused musel doložit i Váš písemný souhlas v podobě podpisu situačního výkresu (jak to vyplývá z § 96/3 písm. d) stavebního zákona).
2/ Podezdívka a plotovky:
V dotazu uvádíte, že soused ze stávajícího plotu odmontoval plotovky a na Vašem pozemku ponechal pouze podezdívku. V tomto ohledu je důležité, kdo je (byl) vlastníkem demontovaného plotu (tzn. kdo tento plot vybudoval, financoval apod.).
Pakliže byl vlastníkem plotu soused, byl samozřejmě oprávněn plotovky demontovat a ponechat si je. Jestliže se podezdívka plotu nachází na Vašem pozemku, je podstatné, zda k tomu sousedovi svědčí nějaký právní titul (tzn. na základě čeho je soused oprávněn mít na Vašem pozemku svou stavbu). Pakliže žádný takový právní titul neexistuje, můžete souseda vyzvat k tomu, aby podezdívku z Vašeho pozemku odstranil.
Pokud jste plot vlastnili naopak Vy, nebyl soused samozřejmě oprávněn do tohoto plotu jakkoli zasahovat. Svým počínáním se soused mohl dopustit přestupku proti majetku. Po sousedovi byste se mohli domáhat odčinění vzniklé újmy (buď navrácením v předešlý stav, nebo poskytnutím náhrady vzniklé škody).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.