Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na pozemku mi stojí 120 let starý dům, který už nelze obývat (praskají zdi, mokré zdi do výšky 150cm). Mám v plánu zachovat dvě místnosti původního domu jako dílnu (tyhle dvě místnosti byly postaveny dodatečně před 60 lety, cca. 1963) a ostatní část domu přijde zbourat a na tom stejným místě přijde postavit nový dům.   Stavební úřad tvrdí, že takovou rekonstrukci domu nelze provést.

ODPOVĚĎ:
Z dotazu nevyplývá, co konkrétně považuje stavební úřad na Vašem stavebním záměru neuskutečnitelným.
Je pravdou, že odstranění větší části stávající stavby a vybudování stavby zcela nové není možné považovat za tzv. rekonstrukci. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že stavební zákon (a to ani ten současný, ani ten nový, který nabude účinnosti dne 1. 1. 2024) pojem „rekonstrukce“ nezná.
Má-li být stavebně změněna stávající stavba, může se jednat buď o nástavbu, přístavbu či o stavební úpravu. Definice těchto pojmů je zakotvena v § 2/5 stavebního zákona, dle něhož je změnou dokončené stavby:
„a) nástavba, kterou se stavba zvyšuje,
b) přístavba, kterou se stavba půdorysně rozšiřuje a která je vzájemně provozně propojena s dosavadní stavbou,
c) stavební úprava, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby; za stavební úpravu se považuje též zateplení pláště stavby. “
Prakticky stejná definice těchto pojmů je pak zakotvena rovněž v § 6/1 nového stavebního zákona.
Máte-li v úmyslu odstranit převážnou část stávající stavby a na jejím místě vybudovat stavbu zcela novou, nemůže se skutečně jednat o změnu dokončené stavby, jelikož tento záměr neodpovídá zákonné definici nástavby, přístavby ani stavební úpravy.
Bude proto nutné, abyste stavební úřad požádal o odsouhlasení odstranění stávající stavby (resp. její převážné části - s výjimkou té části, kterou chcete zachovat) a následně abyste požádal o přivolení k vybudování stavby nové.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 283/2021 Sb. , stavební zákon

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.