Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně revize na hromosvod po instalaci FVE na střechu rodinného domu. Na základě písemné smlouvy nám byla provedena na rodinný dům montáž TČ a na střechu FVE. Při montáži bylo pracovníky, kteří montovali panely na střechu manipulováno s hromosvody, které v současné době neodpovídají původní projektové dokumentaci.

Když jsme si chtěli zavolat revizního technika, aby provedl revizi stávajícího hromosvodu, tak nám sdělil, že firma, která nám montovala FVE, tak je povinna vyhotovit novou projektovou dokumentaci na hromosvod a následně i revizi, zejména i proto, že na toto byla čerpána dotace a v případě nehody spojené s hromosvodem by pojišťovna nemusela v plné výši plnit pojistné nebo by ho neplnila vůbec.   Můj dotaz tedy zní, zda ve výše uvedeném případě je firma provádějící montáž povinna vyhotovit novou projektovou dokumentaci a revizi na nově vedený hromosvod (dle revizního technika na hromosvod je toto v podmínkách pro získání dotace potřeba). Protože podle jednoho právního názoru „Pokud smlouva o dodávce FVE nespecifikuje přímo, kterým normám ČSN má FVE vyhovovat, musí zhotovitel jako profesionál v dané oblasti dodržet všechny normy ČSN, které upravují bezpečný a řádný provoz FVE. A to obzvláště za situace, když je závaznost těchto norem ČSN stanovena právními předpisy”, by měla být nová projektová dokumentace a revize provedena montážní firmou. Předem děkuji za odpověď, Metoděj.

 

ODPOVĚĎ:
Informace, které jste se dozvěděl, považuji za logické a správné.
Montážní firma byla samozřejmě povinna počínat si profesionálně, což – mimo jiné – zahrnuje i její závazek uvést Váš dům (po instalaci FVE) do původního stavu. Původní stav Vašeho domu zahrnoval 1/ instalovaný hromosvod, který 2/ odpovídal projektové dokumentaci a 3/ prošel revizí. Bylo-li z důvodu instalace FVE nezbytné tento hromosvod posunout, je „navrácením do původního stavu“ nutné chápat takové jeho přesunutí, které odpovídá platné právní úpravě (resp. ČSN), přičemž toto 1/ nové umístění hromosvodu 2/ odpovídá projektové dokumentaci a 3/ prošlo revizí (je tedy nutné vyhotovit novou projektovou dokumentaci a nechat provést revizi hromosvodu).
Tuto činnost (tedy vyhotovení nové projektové dokumentace a zařízení revize na přesunutý hromosvod) by měla montážní firma provádět zcela standardně (přičemž platbu za tuto práci si mohla předem započítat do ceny plnění).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.