Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěli bychom si postavit plot. Je to uprostřed obce tedy v zastavěném území. Plot bude mezi naším pozemkem a sousedovým pozemkem. Plot bude vysoký zhruba jeden metr a bude vypadat takto - plotové sloupky a mezi nimi dřevěné latě/prkna. Co jsem vyčetl na internetu, tak na takovýto plot nemusí být ani stavební ohláška, jenže se nacházíme v památkové zóně.

Musíme se tedy dovolit pouze památkářů a netahat do toho stavební úřad a souseda? Nebo musíme také na stavební úřad? A jak je to s tím sousedem, když za běžných okolností se dovolovat nemusíme, tak kvůli té památkové zóně se musíme dovolovat i jeho? Předpokládáme totiž, že soused nám to nebude chtít dovolit a to jenom z naschválu. Můžeme se proti tomu nějak bránit, když on nám nebude to svolení chtít dát?   Jak máme tedy správně postupovat, než začneme plot stavět? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Musíme se tedy dovolit pouze památkářů a netahat do toho stavební úřad a souseda?
Oplocení, které zamýšlíte zbudovat, skutečně nevyžaduje žádné veřejnoprávní přivolení stavebního úřadu (jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona), a to ani dle právní úpravy účinné od 1. 1. 2024 (jak to vyplývá z § 171 a z odst. 1 písm. a) bodu 5. přílohy č. 1 nového stavebního zákona).
Co se týče přivolení orgánu státní památkové péče, je pro Vás klíčový § 14/2 zákona o státní památkové péči, dle něhož platí, že:
„Vlastník … nemovitosti, která není kulturní památkou, ale je … v památkové zóně … je povinen k zamýšlené stavbě … si předem vyžádat závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností, není-li tato jeho povinnost podle tohoto zákona nebo na základě tohoto zákona vyloučena …“
Určité typy staveb (například stavby drobnější) mohou být vyňaty z povinnosti získávat závazné stanovisko orgánu státní památkové péče, a to v tzv. plánu ochrany (§ 6a zákona o státní památkové péči).
Ze znění dotazu usuzuji, že Váš předpoklad je správný – tzn. že žádné veřejnoprávní přivolení stavebního úřadu nebudete potřebovat, stejně jako nebude nutné, abyste získávali souhlas souseda. Bude nicméně zapotřebí kontaktovat orgán státní památkové péče a informovat se u něj, zda bude nezbytné získat jeho závazné stanovisko, anebo zda má takto malé oplocení nějakou výjimku.
2/ Nebo musíme také na stavební úřad?
Domnívám se, že nikoli (jak rozvádím v odpovědi ad 1/ výše). Pro získání naprosté jistoty Vám v každém případě doporučuji kontaktovat i místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr s ním konzultovat (právní názor, resp. zavedená praxe stavebního úřadu pro Vás totiž bude určující).
3/ A jak je to s tím sousedem, když za běžných okolností se dovolovat nemusíme, tak kvůli té památkové zóně se musíme dovolovat i jeho?
To si nemyslím. Ze zákona o státní památkové péči (ani ze stavebního zákona) nic takového nevyplývá.
4/ Můžeme se proti tomu nějak bránit když on nám nebude to svolení chtít dát?
Domnívám se, že žádné sousedovo přivolení potřebovat nebudete.
5/ Takto umístěný kůl se považuje, že sousedí s veřejným prostranstvím nebo ne?
Takto umístěný kůl sice s veřejným prostranstvím nepochybně sousedí, nemyslím si však, že by se pouze na základě této skutečnosti dalo dovozovat, že předmětný plot (jako celek) sousedí s veřejným prostranstvím.
V této souvislosti upozorňuji, že podmínka sousedství s veřejným prostranstvím je zakotvena pouze v nyní účinném stavebním zákoně (§ 79/2 písm. f) stavebního zákona). Nový stavební zákon již ve své příloze č. 1 odst. 1 písm. a) bodu 5. žádnou takovou podmínku neobsahuje:
„opěrné zdi do výšky 1 m nebo oplocení do výšky 2 m mezi pozemky, které se nacházejí v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše“
6/ Jak máme tedy správně postupovat, než začneme plot stavět?
Konzultujte svůj stavební záměr jak s místně příslušným stavebním úřadem (pro jistotu) a především s místně příslušným orgánem státní památkové péče (který buď požádáte o vydání závazného stanoviska, anebo Vám sdělí, že toto oplocení má výjimku a žádné závazné stanovisko tudíž zapotřebí není).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 283/2021 Sb. , stavební zákon
zákon č. 20/1987 Sb. , o státní památkové péči

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.