Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme rodinný dům v Praze a na sousedním pozemku cca 2 roky probíhá stavební řízení ohledně přístavby cca 200 m2 ke stávajícímu RD jehož jsme účastníci a prozatím se úspěšně bráníme proti plánované stavbě. Plánovaná přístavba má velký vliv na zastínění našeho domu (úzké pozemky), což také opakovaně uvádíme v námitkách proti stavbě.

Cca před půl rokem magistrát rozhodl, že plánovaná stavba by výrazně zasáhla do zastínění obytných místností našeho domu. Stavebník měl od odborné firmy s autorizací vypracovaný "výpočet oslunění a zastínění", kde hodnota Dw (Činitel denní osvětlenosti roviny zasklení) vyšlo u některých oken v navrhovaném stavu (po realizaci přístavby na sousedním pozemku) jako nevyhovující. Na základě tohoto výpočtu magistrát vrátil povolení přístavby zpět SÚ a žádost zamítl. Nyní je k nahlédnutí u SÚ nový výpočet, kde se stavba mírně zvětšila a místo Dw se ve výpočtu vyskytuje Dmin, Dprůměr, Dmax (činitele denní osvětlenosti). V novém výpočtu jsou hodnoty uvedeny jako normově hraniční, a tam kde nevyhovují je nápsáno, že nedochází přístavbou ke změně. V tomto výpočtu jsem nalezl několik chyb jako např. v požadavcích je uvedena již neplatná norma ČSN EN 17037, nesouhlasí hloubka místnosti o 20cm, nesouhlasí velikost okenního otvoru o 20cm, nesouhlasí tvar a výška plánované přístavby, u okna s prosluněním je uvedeno bez proslunění, ve výčtu norem chybí ČSN 730580-2 Obytné budovy. Můj dotaz zní: Jak se nyní bránit? A Jaký může být další průběh řízení? Jsem ochoten si nechat zpracovat vlastní výpočet, v odvolání proti SÚ napadnout stavebníkův výpočet (rozepsat již uvedenou námitku) atd. Předem děkuji za odpověď a jakékoliv rady. Břetislav.

 

ODPOVĚĎ:
Jsem trochu na rozpacích, co Vám vlastně poradit, jelikož na svůj dotaz: "Jak se nyní bránit? " si vzápětí odpovídáte sám: "Jsem ochoten si nechat zpracovat vlastní výpočet, v odvolání proti SÚ napadnout stavebníkův výpočet (rozepsat již uvedenou námitku) atd." - k této Vaší úvaze totiž není v podstatě co dodat.
Má-li stavební úřad od stavebníka k dispozici výpočet oslunění/zastínění, který vykazuje chyby, je nezbytně nutné, abyste tento odborný posudek takzvaně rozcupoval, a to ideálně ještě v rámci řízení před prvostupňovým stavebním úřadem. V současné chvíli Vám proto doporučuji stavebnímu úřadu písemně sdělit, že se závěry předmětného odborného posudku nesouhlasíte (jelikož tento posudek obsahuje chyby - ty ve svém přípise samozřejmě podrobně popište), a že stavebnímu úřadu předložíte posudek vlastní.
Následně se obraťte na odborníka a nechte si vypracovat vlastní posudek, který odborné vady obsahovat nebude - ten co nejdříve předložte stavebnímu úřadu.
Je nezbytně nutné, aby měl stavební úřad k dispozici relevantní výčet odborných vad stavebníkem předloženého posudku (ideálně doložený posudkem správným - tedy tím, který si necháte vypracovat Vy) - v takovém případě se stavební úřad nebude moci přiklonit bez dalšího ke stavebníkovu posudku (stavební úřad se bude muset vypořádat s výčtem chyb, který se dozví od Vás a bude muset přihlédnout k Vámi přiloženému posudku).
Další průběh řízení před stavebním úřadem by měl být standardní - tzn. stavební úřad musí shromáždit všechny relevantní podklady a na jejich základě rozhodnout. Dospěje-li stavební úřad k závěru, že stavebníkem předložený posudek o oslunění/zastínění je odborně vadný (a to na podkladě Vašich námitek a Vámi předloženého posudku), neměl by k tomuto posudku přihlédnout - stavební úřad buď stavebníka vyzve k předložení nového posudku, popřípadě jeho žádosti nevyhoví (nebude-li stavebník schopen doložit posudek správný).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.