Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám se sousedem dvě společné hraniční zdi - břemeno z r. 1930, zapsáno v katastru nemovitostí, je tam "hraniční zeď mezi stavební plochou a zahradou". Na straně jedné a stavební plochou ...na straně druhé jsou spoluvlastnictvím majitelů domku na těchto stavebních plochách. 2005 jednu zeď soused postavil celou znovu včetně základů na vlastní náklady z 30cm cihel do výšky 2m, délky 5m a přesně na hranici pozemku tzn. 15cm u něj a 15 cm u mě.

Druhá zeď je součástí jeho přístavku délky 5 m a 4 m do výšky. Navazuje na tu první, tato zeď byla jen opravena. Teď dům má jiný majitel a ten chce první zeď i tu druhou, která je součástí jeho přístavku bez mého souhlasu zbourat. Může obě zdi zbourat bez mého souhlasu? Může na té první zdi něco stavět bez mého souhlasu, kdyby ji nezboural a chtěl ji vystavět výše? Pokud začne některou bourat nebo je zbourá obě, co můžu udělat, kam mám jít to řešit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Může obě zdi zbourat bez mého souhlasu?
Ve Vámi popsaném případě je nutné vyřešit zásadní otázku, a to, kdo je vlastníkem předmětných zdí. Bohužel pro Vás není možné nalézt jednoznačnou odpověď, jelikož se zde zajímavým způsobem snoubí základní zásady soukromého práva s dříve zřízeným věcným břemenem.
Je sice pravdou, že dle dříve zřízeného věcného břemene jsou obě hraniční zdi spoluvlastnictvím Vás a Vašeho souseda, je nicméně nutné přihlédnout rovněž k faktu, že první hraniční zeď byla kompletně odstraněna a vybudována znovu, a to na náklady Vašeho tehdejšího souseda (z čehož by se dalo usuzovat, že se jedná o jeho výlučné vlastnictví).
Fakt, že Váš tehdejší soused vybudoval novou hraniční zeď na místě té staré, ato z poloviny na Vašem a z poloviny na svém pozemku, však svědčí o tom, že hodlal navázat na dosavadní právní stav - tzn. že souhlasil s tím, aby se tato hraniční zeď opět stala předmětem spoluvlastnictví (v souladu se zřízeným věcným břemenem). Lze Vám doporučit zastávat právě tento výklad, a to s odkazem na § 1024/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné."
Pakliže jsou tedy obě hraniční zdi předmětem spoluvlastnictví (přičemž spoluvlastnické podíly jsou stejné, tedy 50%), není samozřejmě možné, aby soused tyto zdi zboural bez Vašeho předchozího souhlasu - o nakládání se společnou věcí rozhodují v zásadě všichni spoluvlastníci, přičemž je vždy nutné získat minimálně nadpoloviční většinu hlasů (§ 1128 a násl. občanského zákoníku) - v některých případech i vyšší - soused tedy není v žádném případě oprávněn postupovat pouze na základě vlastního rozhodnutí.
2/ Může na té první zdi něco stavět bez mého souhlasu, kdyby ji nezboural a chtěl ji vystavět výše?
V tomto případě platí, co jsem uvedl v odpovědi ad 1/ výše. O nakládání se společnou věcí rozhodují všichni spoluvlastníci, a to vždy minimálně nadpoloviční většinou hlasů. To se týká i změny spoluvlastněné věci (kam lze zařadit i změnu stavby - její nástavbu). Jsou-li předmětné hraniční zdi vlastněny Vámi a sousedem napůl, je nezbytné, aby s jakoukoli úpravou těchto zdí souhlasili vždy oba jejich spoluvlastníci.
3/ Pokud začne některou bourat nebo je zbourá obě, co můžu udělat, kam mám jít to řešit?
V současné chvíli (tedy ještě před zahájením bouracích prací) Vám doporučuji obrátit se na souseda s písemným upozorněním, že obě hraniční zdi jsou předmětem spoluvlastnictví a že tudíž není oprávněn tyto zdi bourat či je jinak měnit bez Vašeho výslovného souhlasu. Do tohoto přípisu můžete zároveň uvést, že se zbouráním či jakoukoli úpravou těchto zdí nesouhlasíte. Tento přípis (jehož jeden podepsaný stejnopis si ponechte a druhý bude náležet sousedovi) je nutné doručit sousedovi prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou, popřípadě osobně oproti podpisu a za přítomnosti svědka).
Chcete-li v této věci nabýt jistoty, můžete se obrátit na soud s tzv. určovací žalobou. Jejím prostřednictvím se budete domáhat, aby soud svým rozhodnutím určil, kdo je vlastníkem předmětných hraničních zdí (tzn. zda se jedná o výlučné vlastnictví Vašeho souseda - byť jedna zeď je zčásti postavena na Vašem pozemku - anebo zda jde o spoluvlastnictví - jak to odpovídá zřízenému věcnému břemeni). Je pravdou, že Vámi popsaný případ je dosti sporný a soud se proto může vcelku snadno přiklonit k tomu i k onomu názoru.
Pokud by soused započal s bouracími pracemi, lze Vám doporučit obrátit se okamžitě na soud s návrhem na vydání předběžného opatření - jeho prostřednictvím může soud sousedovi dočasně zakázat v bouracích pracích pokračovat (a to až do doby, kdy bude v této věci soudem pravomocně rozhodnuto). Pro přípravu návrhu na nařízení předběžného opatření (a pro následnou přípravu žaloby) Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
Bylo by sice možné přivolat k probíhajícím bouracím pracím i Policii ČR, popřípadě obecní policii, Váš spor se sousedem je však ryze soukromoprávní povahy - zásah policie by se proto s největší pravděpodobností omezil pouze na domluvu či odkaz na následné řešení sporu u civilního soudu (policii nepřísluší řešit soukromoprávní spory).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.