Počet stránek ve webu: 43.234

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám zájem o koupi nemovitosti, je to pozemek s chatou. Problém tkví v tom, že pozemek je veden způsobem využití jako jiná plocha a druh pozemku je uveden jako ostatní plocha. Na pozemku je umístěna chata 3+kk, která ale není zanesena v katastru nemovitostí. Je to stará stavba s kamennými základy bez popisného čísla.

Jak by to bylo s případnou "legalizací", když není objekt zanesen v katastru? Děkuji za odpověď. Jedná se o: https://www.mmreality.cz/nemovitosti/520471/#form82 S pozdravem a přáním pěkného dne, Ivan

ODPOVĚĎ:
Pro zápis stavby do katastru nemovitostí potřebujete její „legalizaci“ z pohledu stavebního práva.
V této situaci můžete podat žádost o dodatečné povolení stavby dle ust. § 129 odst. 2 stavebního zákona. Současně se zahájením řízení v této věci je ovšem stavební úřad povinen zahájit řízení o odstranění stavby, v rámci kterého se bude dodatečné povolení řešit (v případě legalizace již existující stavby je možné žádat o povolení jen v rámci řízení o odstranění stavby).
Podle povahy stavby a velikosti zastavěné plochy bude nutné doložit všechny potřebné podklady (v rozsahu buď pro stavební povolení nebo pro ohlášení, u ohlášení nejsou kladeny tak velké požadavky jako v případě stavebního povolení).
Úskalím tohoto postupu je, že pokud z jakéhokoliv důvodu nezískáte stavební povolení, může Vám stavební úřad nařídit odstranění takové stavby.
Pokud ovšem stavební povolení získáte, můžete se následně obrátit na katastr nemovitostí a zapsat do něj stavbu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.