Počet stránek ve webu: 43.234

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímalo by mě právní vysvětlení termínu - pozemek v hranicích současně zastavěného území, ale v území nezastavitelném? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
S termínem „současně zastavěné území obce“ je možné se setkat v § 12/1 vyhlášky č. 13/1994 Sb. , dle něhož je současně zastavěným územím obce katastrální území obce, které je (ke dni zjišťování) trvale zastavěno nebo na základě stavebního povolení nebo jiného rozhodnutí a opatření jemu na roveň postaveného k trvalému zastavění určeno. Dále do něj patří plochy, které s plochami zastavěnými či k zastavění určenými jednoznačně funkčně souvisejí a jsou užívány pro bydlení, výrobu, služby, rekreaci, dopravu a další nezemědělské účely. Pozemky nalézající se uvnitř hranic zastavěného území obce k 1. 9. 1966 podle zákresů v mapách evidence nemovitostí jsou současně zastavěným územím obce vždy, i když u nich nejsou splněna výše uvedená kritéria, s výjimkou pozemků zemědělské půdy trvale určené pro zajišťování specializované zemědělské výroby (zahradnictví, zelinářství).
S tímto termínem dále pracuje zákon o myslivosti, který ve svém § 2 písm. e) stanoví, že toto území je nehonebním pozemkem.
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, v jakém kontextu Vás obsah předmětného termínu zajímá, tzn. ptáte-li se za účelem objasnění některého ustanovení právního předpisu či za jiným účelem.
Základní definice pojmů, které se vztahují ke kategorizaci území, je nutné hledat ve stavebním zákoně. Konkrétně dle § 2/1 písm. d), e), f) a j) stavebního zákona platí, že:
- zastavěným územím je území vymezené územním plánem nebo postupem podle stavebního zákona (k tomu více níže) ; nemá-li obec takto vymezené zastavěné území, je zastavěným územím zastavěná část obce vymezená k 1. 9. 1966 a vyznačená v mapách evidence nemovitostí (o takovém území se často hovoří také jako o intravilánu),
- nezastavitelným pozemkem je pozemek, jenž nelze zastavět na území obce, která nemá vydaný územní plán, a to:
1/ pozemek veřejné zeleně a parku sloužící obecnému užívání,
2/ v intravilánu lesní pozemek nebo soubor sousedících lesních pozemků o výměře větší než 0,5 ha,
- nezastavěným územím jsou pozemky nezahrnuté do zastavěného území nebo do zastavitelné plochy,
- zastavitelnou plochou je plocha vymezená k zastavění v územním plánu nebo v zásadách územního rozvoje.
Zastavěné území je podrobněji upraveno v § 58 stavebního zákona, dle něhož platí, že:
- na území obce se vymezuje jedno případně více zastavěných území;
- hranici jednoho zastavěného území tvoří čára vedená po hranici parcel, ve výjimečných případech ji tvoří spojnice lomových bodů stávajících hranic nebo bodů na těchto hranicích;
- do zastavěného území se zahrnují pozemky v intravilánu, s výjimkou vinic, chmelnic, pozemků zemědělské půdy určených pro zajišťování speciální zemědělské výroby (zahradnictví) nebo pozemků přiléhajících k hranici intravilánu navrácených do orné půdy nebo do lesních pozemků, a dále pozemky vně intravilánu, a to:
a/ zastavěné stavební pozemky,
b/ stavební proluky,
c/ pozemní komunikace nebo jejich části, ze kterých jsou vjezdy na ostatní pozemky zastavěného území,
d/ ostatní veřejná prostranství,
e/ další pozemky, které jsou obklopeny ostatními pozemky zastavěného území, s výjimkou pozemků vinic, chmelnic a zahradnictví;
- zastavěné území se vymezuje v územním plánu a aktualizuje se jeho změnou.
Nemá-li obec vydán územní plán, může své zastavěné území vymezit postupem dle § 59 a § 60 stavebního zákona.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 13/1994 Sb. , kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního fondu
zákon č. 449/2001 Sb. , o myslivosti
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.