Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2004 jsme si koupili rodinný domek, který stavěla developerská firma na pozemku obce. Developer nedokončil obslužnou komunikaci pro 8 rodinných domů a 1 řadový čtyřdům. Proběhlo několik soudních řízení s konečným rozhodnutím soudu ve prospěch obce. Developerská firma nezanikla, ale byla několikrát převedena na různé subjekty a také několikrát změnila adresu.

Obec se snaží komunikaci dokončit, ale pořád naráží na stejný problém. Stavební povolení, které bylo vydáno na developerskou firmu je nutné převést na nového stavebníka, tedy obec. Developerská firma nekomunikuje, doporučené dopisy se vracejí. Bez platného stavebního povolení magistrát příslušného města odmítá komunikaci zkolaudovat, zároveň nedoporučuje žádné stavební aktivity a nové stavební povolení také vydat nejde. Prosím poraďte. Richard

ODPOVĚĎ:
Přestože to z Vašeho dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že předmětná pozemní komunikace je již dokončena (vzhledem k tomu, že obec má zájem o její kolaudaci), přičemž vlastníkem této pozemní komunikace je právě obec.
Vzhledem k tomu, že stavbou je ve Vámi popsaném případě pozemní komunikace, bude obec potřebovat získat kolaudační souhlas (§ 122 stavebního zákona). V tomto ohledu je podstatné si uvědomit, že stavební zákon pracuje v souvislosti s přivolením k užívání stavby (ať už má formu kolaudačního souhlasu či formu jinou) s termínem "stavebník" (tzn. že stavebník je oprávněn požádat stavební úřad o schválení používání předmětné stavby).
V souvislosti se shora uvedeným upozorňuji na § 2/2 písm. c) stavebního zákona, dle něhož se za stavebníka považuje:
- osoba, která pro sebe žádá vydání stavebního povolení nebo ohlašuje provedení stavby, terénní úpravy nebo zařízení, jakož i její právní nástupce,
- osoba, která stavbu, terénní úpravu nebo zařízení provádí, pokud nejde o stavebního podnikatele realizujícího stavbu v rámci své podnikatelské činnosti,
- investor a objednatel stavby.
Vzhledem k tomu, že obec je (jak předpokládám) investorem a objednatelem předmětné pozemní komunikace, může být obec označena za stavebníka (a je tudíž oprávněna zahájit u místně příslušného stavebního úřadu kolaudační řízení).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu upozorňuji, že developerskou společnost by mohlo přimět k větší aktivitě (např. ke smluvnímu převodu stavebního povolení na obec), pokud by obec přikročila k zahájení exekučního řízení (svědčí-li obci pravomocné rozhodnutí soudu, které může být exekučním titulem). Pro učinění konkrétnějšího závěru by však bylo nutné vědět, jak zní výrok předmětného rozhodnutí soudu.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.