Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řešíme sousedské spory. Momentálně se týká nahlášení paní sousedkou na stavebním úřadě, černé stavby, která měla být vytvořena námi, a to tím, že vedle našeho společného plotu, který je jednoduchý pletivový nestabilní, na kterém má paní sousedka umístěny popínavé rostliny jsme si dovolili vedle našeho společného plotu umístit z naší strany cca 5-10 cm od společného plotu 4 zemní vruty, dali jsme do nich plotové tyčky 1m 60cm.

Ve stejné úrovni jako je společný plot, na tyto tyčky umístili napínací drát nahoře, uprostřed a dole. Na tuto konstrukci bez pletiva jsme umístili krycí síť, neprůhlednost 90%. Důvod: popínavé rostliny poškozují svou vahou společný plot. Je to černá stavba? 1.3.2016 přijde kontrola ze stavebního úřadu. Musím stavbu odstranit? Co nám hrozí pokud tak neučiním? Rádi bychom, alespoň do půlky společného plotu měli soukromí, které nám zajišťuje krycí sít. Bydlíme v řadových domech a sousedka má družstevní vlastnictví, souhlas nám, na jí nahlášenou černou stavbu, nedá a tím pádem ani družstvo. Máme vůbec možnost nějakého soukromí z naší strany? Na spol. plot nemůžeme nic navěsit z důvodu vyvrácení, jediná možnost je to co jsme udělali nyní a co je nahlášené jako černá stavba. Prosím o jakékoliv informace, které nám umožní tuto nahlášenou černou stavbu ponechat. Děkuji. Kristýna

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je klíčovou otázka, zda lze Vámi vybudovanou konstrukci vůbec považovat za stavbu.
Dle § 2/3 stavebního zákona se za stavbu považují:
- veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání,
- výrobky plnící funkci stavby.
Vámi vybudovaná konstrukce by mohla být považována buď za oplocení, nebo by mohla být označena právě za výrobek plnící funkci stavby. V obou případech je pro zřízení takové stavby zapotřebí vydání územního souhlasu (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) body 14 a 16 stavebního zákona).
Pokud jste předmětnou konstrukci vybudovali bez vydání územního souhlasu, nelze vyloučit, že bude stavebním úřadem skutečně označena za tzv. černou stavbu (stejně tak však nelze vyloučit, že stavební úřad nebude předmětnou konstrukci za stavbu vůbec považovat a věcí se nebude dále zabývat).
Dospěje-li stavební úřad k názoru, že se jedná o černou stavbu, zahájí řízení o nařízení odstranění stavby (dle § 129 stavebního zákona). V rámci tohoto řízení Vám bude umožněno černou stavbu tzv. legalizovat, tzn. získat dodatečně její povolení (v tomto případě ve formě vydání územního souhlasu či územního rozhodnutí o umístění stavby). Ani zahájení řízení o nařízení odstranění stavby tedy neznamená definitivní povinnost černou stavbu odstranit. Legalizace černé stavby bude samozřejmě vyžadovat Váš aktivní přístup (tzn. že budete povinna předložit stavebnímu úřadu veškerou dokumentaci a souhlasy, jaké jsou zapotřebí při vedení standardního územního řízení).
Další postup Vám doporučuji konzultovat přímo s tím úředníkem stavebního úřadu, který u Vás bude provádět kontrolu.
Soukromí na svém pozemku nejlépe docílíte výstavbou plného oplocení, k jehož zřízení je zapotřebí získání územního souhlasu (k němuž je však nutné doložit souhlasy sousedů) či územního rozhodnutí (pokud se vám souhlasy sousedů získat nepodaří). V podrobnostech odkazuji na odpověď, kterou jsem dal na Váš dotaz z 15. 10. 2015.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.