Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V době manželství jsme koupili parcelu s chatou, vše bylo hrazeno s peněz manžela, který získal před manželstvím. Manžel (v době manželství) na této parcele stavěl chatu na černo. Z manželem jsem se 2015 rozvedla a přes 2 roky jsme se sním přela o alimenty na děti. Ze stavebního úřadu jsme obdželi demoliční výměr a hrozí pokuta a uhrazení demolice, kterou stavební úřad nařídí.

Exmanžel nejeví zájem tuto situaci řešit. Pokud mám písemnou výpověď ze stavebního úřadu, že exmanžel i sousedé potvrdili, že jsem stavbu neprováděla, může exekutor demolice nařídit a úhradu mě, když jí neuhradí on. Chtěla jsem již delší dobu vyjmout tento pozemek ze společného jmění, ale exmanžel je k nedostižení a tím bez jeho souhlasu toto vyjmutí nemůžu udělat. Na pozemek nemám umožněn přístup a ani sama bych demolici nezvládla jak fyzicky tak finančně. Jak tedy postupovat dál nebo lze pozemek ze souhlasem ex prodat (pod cenou) i s věcným břemenem (demolice). Aby se uhradili správní pokuty. Děkuji, Leona.

ODPOVĚĎ:
Z dotazu bohužel nevyplývá, kdy došlo k zakoupení předmětného pozemku a chaty, tzn. zda se tak stalo za účinnosti Občanského zákoníku (tedy do 31. 12. 2013), nebo až za účinnosti občanského zákoníku (tedy od 1. 1. 2014).
Dle § 143/1 písm. a) Občanského zákoníku platilo, že do společného jmění manželů nenáležel majetek nabytý jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela. V současné době je obdobné pravidlo zakotveno v § 709/1 písm. d) občanského zákoníku.
Pokud tedy Váš bývalý manžel zakoupil předmětný pozemek a chatu za finanční prostředky, které tvořily jeho výlučné vlastnictví (tzn. že tyto finanční prostředky nebyly součástí společného jmění manželů), stal se tento pozemek i chata výlučným vlastnictvím Vašeho bývalého manžela. Je-li v současné době tento majetek v katastru nemovitostí veden jako součást společného jmění manželů, jedná se o chybu (tzn. že údaj v katastru nemovitostí neodráží skutečný právní stav).
Není-li Vaše společné jmění dosud vypořádáno, přičemž dohoda s Vaším bývalým manželem není možná, doporučuji Vám se v této věci obrátit na soud. Dle § 740 občanského zákoníku platí, že nedohodnou-li se manželé o vypořádání, může každý z nich navrhnout, aby rozhodl soud. V rámci soudního řízení se můžete domáhat toho, aby soud vyslovil, že předmětný pozemek a chata nikdy netvořily součást společného jmění manželů, tzn. že nemohou být ani předmětem soudního vypořádání. Pro podání žaloby na vypořádání společného jmění manželů Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
Veškeré dluhy, které se týkají výlučného majetku Vašeho bývalého manžela (např. jemu uložené pokuty) jsou pak výlučnými dluhy Vašeho bývalého manžela, za které neodpovídáte (§ 710 občanského zákoníku). Pokud byste za svého bývalého manžela uhradila některou z jemu uložených pokut (popř. jste např. hradila náklady prací, k jejichž úhradě je povinen Váš bývalý manžel), budete oprávněna se domáhat nahrazení těchto plateb ze strany Vašeho bývalého manžela (a to z titulu bezdůvodného obohacení).
Současně se soudním vypořádáním společného jmění manželů můžete nastalou situaci řešit u místně příslušného stavebního úřadu.
Dle § 2/2 písm. c) stavebního zákona je stavebníkem osoba, která stavbu provádí. Dle § 129/1 písm. b) stavebního zákona nařídí stavební úřad odstranění tzv. černé stavby jejímu vlastníkovi, popř. se souhlasem vlastníka jejímu stavebníkovi. Z dotazu nevyplývá, zda bylo odstranění stavby nařízeno pouze Vašemu manželovi (jako stavebníkovi černé stavby), popř. i Vám. Jste-li adresátem rozhodnutí stavebního úřadu o nařízení odstranění černé stavby, doporučuji Vám navštívit místně příslušný stavební úřad a informovat se zde o podmínkách „přepisu“ tohoto rozhodnutí pouze na Vašeho bývalého manžela (jako stavebníka černé stavby a výlučného vlastníka předmětného pozemku a chaty).
Prodej předmětného pozemku je možný i v případě, že stavebním úřadem bylo vydáno rozhodnutí o nařízení odstranění černé stavby. Hodláte-li prodat předmětný pozemek rychle, bude vhodnější, aby na kupní smlouvě jako prodávající figuroval Váš bývalý manžel i Vy (tzn. aby kupní smlouva odpovídala údajům v katastru nemovitostí). Tento způsob prodeje je však samozřejmě problematický s ohledem na skutečnost, že předmětný pozemek je výlučným vlastnictvím Vašeho bývalého manžela.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.