Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, zda nám stavební úřad může nařídit odstranění okna, které vede na zahradu souseda. Dům je v Praze v hustější zástavbě a venkovní zeď je přímo na hranici pozemku. Část domu, o kterou se jedná, byla postavena začátkem 20 století, v archivu stavebního úřadu jsme dohledali původní plány, kde je okno obsaženo.

Kolaudace tenkrát byla provedena pouhým zápisem na plánek domu. Od té doby došlo na domě k několika úpravám a rekolaudacím, žádná ovšem v této části domu. Další plánek v archivu je pak ze šedesátých let, kde architekt okno do plánku nezakreslil, změna a rekolaudace se ale této části netýkala, což je zřejmé z přiložených dokumentů. Aktuálně chceme opravit (znovu jinou) část domu, potřebujeme k tomu stavební povolení. Plány pro povolení se ale dávají k celému domu a architekt nám (na naší žádost) zakreslil původní stav tak, jak byl kolaudován, tj. s původním oknem. Může nám stavební úřad nařídit odstranění zmíněného okna? (které bylo řádně kolaudováno, již 100 let na budově je a nikdy nebylo odstraněno ani na něm nebyla dělána žádná změna)
Děkuji za názor, hezký den, Damián.

ODPOVĚĎ:
Stavební úřad přezkoumává podklady z hlediska, zda stavbu (či její změnu) lze podle nich provést (ust. § 111 stavebního zákona).
V rámci uděleného stavebního povolení stavební úřad stanovuje podmínky, za kterých je možné stavbu (či její změnu) provést. Podmínkou může být např. i odstranění okna či jiné stavební úpravy.
Nicméně vzhledem k tomu, že Vámi plánované úpravy se mají dotknout jiné části domu, není důvod předpokládat, že by stavební úřad požadoval odstranění okna, které se daného stavebního záměru vůbec nedotýká.
Navíc je nutné vycházet ze skutečnosti, že stavební úřad zkoumá žádost o vydání stavebního povolení včetně přiložených podkladů pouze ve vztahu k navrhovaným stavebním úpravám, tedy nedochází k úplnému přezkumu celé stavby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.