Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po vypovězení nájemní smlouvy na pozemek statutárnímu městu pod dodatečně povolenou stavbou jsem dostala od majetkoprávního odboru dopis, ve kterém mi sdělují, že do 1.5. 2016 musí být pozemky vyklizeny, zejména musí být odstraněny stavby a oplocení.

Domnívám se, že toto nařízení není v kompetenci majetkoprávního odboru, protože odstranění stavby podléhá do kompetence stavebního úřadu a ten nemůže nařídit odstranění staveb, když je v souladu se stavebním zákonem dodatečně legalizoval. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Jak správně uvádíte, majetkoprávní odbor není oprávněný k nařízení odstranění stavby dle stavebního zákona. O případném odstranění stavby dle stavebního zákona může rozhodnout pouze příslušný stavební úřad, a to za podmínek stanovených v ust. § 128 a násl. stavebního zákona.
Nicméně dopis, který Vám došel, není nařízením odstranění stavby, ale pouze výzvou k tomuto vzhledem k tomu, že došlo k výpovědi nájemní smlouvy.
Jelikož ve Vašem dotazu neuvádíte podrobnější informace o tom, jakým způsobem byla stavba legalizována, o jakou stavbu se jedná, kdy byla postavena a z jakého důvodu došlo k výpovědi nájemní smlouvy, lze na tuto situaci pohlížet pouze v obecné rovině.
Dle ust. § 2220 odst. 1 občanského zákoníku nájemce má právo provést změnu věci jen s předchozím souhlasem pronajímatele; byla-li nájemní smlouva uzavřena v písemné formě, vyžaduje i souhlas pronajímatele písemnou formu. Změnu věci provádí nájemce na svůj náklad; dojde-li změnou věci k jejímu zhodnocení, pronajímatel se s nájemcem při skončení nájmu vyrovná podle míry zhodnocení.
Dle ust. § 2220 odst. 2 občanského zákoníku provede-li nájemce změnu věci bez souhlasu pronajímatele, uvede věc do původního stavu, jakmile o to pronajímatel požádá, nejpozději však při skončení nájmu věci. Neuvede-li nájemce na žádost pronajímatele věc do původního stavu, může pronajímatel nájem vypovědět bez výpovědní doby.
Dle ust. § 2225 odst. 2 občanského zákoníku při odevzdání věci (při skončení nájmu) si nájemce oddělí a vezme vše, co do věci vložil nebo na ni vnesl vlastním nákladem, je-li to možné a nezhorší-li se tím podstata věci nebo neztíží-li se tím nepřiměřeně její užívání.
Pokud tedy byla stavba provedena bez předchozího souhlasu pronajímatele (města), jste povinna jako nájemník při skončení nájmu na vlastní náklady uvést předmět nájmu (pozemek) do původního stavu (samozřejmě s přihlédnutím k běžnému opotřebení). Pokud byste tak neučinila, může se město domáhat splnění této povinnosti soudní cestou. Od výše uvedených ustanovení občanského zákoníku se ovšem strany mohou ve smlouvě odchýlit a dohodnout si jiná práva a povinnosti. Tedy i záleží na obsahu uzavřené nájemní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.