Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před mým domem je zahrada (1197/2 – Praha 6-Suchdol), kterou jsme měli od r. 1957 v pronájmu, pak děda dělal něco pro místní úřad a nezaplatili (ale doklad není) a před několika lety (zjistila až letos (2015) ) byla prodána (bez vytyčení-pouze dle papírů) a majitel tam chce zřídit staveniště pro stavbu o ulici dál.

Dům je situován na zahradu-staveniště (bylo plánováno jako náměstí). Dům je z roku 1940, částečně podsklepen, zem je jílovitá. Zhoršilo by se životní prostředí, prach, hluk atd. V domě bydlí ješte moje matka (80 let-nemocná). Jak se můžu bránit. V žádném případě s tím nesouhlasím. Poslala bych plán staveniště, ale bohužel nevím jak ho přiložit. Do dnešního dne tam není plot. Děkuji Petra

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se nabízejí dvě varianty řešení:
1/ Veřejnoprávní varianta:
Jste-li vlastnicí pozemku či stavby, v jejichž sousedství (na sousedním pozemku) má být realizován stavební záměr, stanete se ve smyslu § 85/2 písm. b) a § 109 písm. e) stavebního zákona účastnicí územního a stavebního řízení. O zahájení územního a stavebního řízení budete stavebním úřadem písemně vyrozuměna. V rámci územního a stavebního řízení budete oprávněna vznášet své námitky, bude-li stavební činnost na sousedním pozemku povolena, budete se proti takovému rozhodnutí moci bránit odvoláním (popř. návrhem na přezkum). Vyloučena není ani soudní obrana v případě, bude-li Vaše odvolání zamítnuto.

Domníváte-li se, že územní či stavební řízení bylo již zahájeno, doporučuji Vám kontaktovat místně příslušný stavební úřad a zde se podrobně informovat, zda tomu tak skutečně je. Zjistíte-li tímto způsobem, že územní či stavební řízení bylo již zahájeno, přičemž jste nebyla "přibrána" za účastnici těchto řízení, můžete se ve smyslu § 28 správního řádu domáhat, aby stavební úřad rozhodl, že účastnicí územního či stavebního řízení jste (a to vzhledem k tomu, že stavební činnost na sousedním pozemku může podstatným způsobem ovlivnit výkon Vašeho vlastnického práva k Vašemu pozemku či stavbě).

2/ Soukromoprávní varianta:
Proti stavební činnosti na sousedním pozemku je možné se bránit rovněž s využitím občanského zákoníku, a to konkrétně dle těchto jeho ustanovení:
- § 1004 občanského zákoníku, dle něhož platí, že je-li držitel (zde Vy) prováděním stavby ohrožen v držbě nemovité věci nebo může-li se pro to důvodně obávat následků uvedených v § 1013 občanského zákoníku, může se ohrožený držitel domáhat zákazu provádění stavby; zákazu se držitel domáhat nemůže, jestliže v územním či stavebním řízení, jehož byl účastníkem, neuplatnil své námitky k žádosti o povolení takové stavby, ač tak učinit mohl; dokud není o záležitosti rozhodnuto, může soud zakázat, aby se stavba prováděla;
- § 1020 občanského zákoníku, dle něhož platí, že má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků (toto ustanovení se však týká pouze těch staveb, které nejsou stavebním úřadem povolovány, zejména tedy půjde o stavby drobné) ;
- § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož se můžete bránit proti vnikání imisí (prach, hluk, kouř, otřesy apod.) ze sousedního pozemku v míře nepřiměřené místním poměrům (které podstatně omezují obvyklé užívání Vašeho pozemku či stavby).

Pro úspěšné využití některého ze shora uvedených institutů občanského zákoníku Vám doporučuji advokátní zastoupení: www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.