Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme spoluvlastníky bytového domu. Při odkoupení domu od města bylo založeno SVJ (44 osob). 2002 žádost spoluvlastníka o písemný souhlas s přístavbou tzv. předsíně v prostoru společné chodby. Udělit souhlas jsme odmítli. Za několik dní jsme zjistili, že se stavba realizuje a okamžitě jsme žádali na schůzi společenství o vysvětlení a zároveň vyjádřili nesouhlas.

Stavebníkem předloženo řádné stavební povolení. Písemné odvolání na Stavební úřad Příbram, lehce odstranitelná stavba byla zkolaudována. Stavebník přiložil k žádosti o vydání st. p. "souhlas" 14ti spoluvlastníků (z celkových 44). Po 8 letech bylo zrušeno stavební povolení i kolaudační řízení a bylo vydáno rozhodnutí o odstranění stavby. Pro formální chybu úředníka zrušeno. Nyní není na stavbu třeba žádného povolení a tudíž je za strany úřadů všechno v naprostém pořádku. Po konzultaci se dvěma právníky si nejsme jisti jak by případný spor skončil. Jak postupovat? Děkujeme, manželé Novákovi

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývají některé podrobnosti, na jejichž základě by bylo možné provést důkladnější právní analýzu; svou odpověď proto pojmu mírně obecněji.

V první řadě není zřejmé, z jakého důvodu došlo ke zrušení rozhodnutí stavebního úřadu o odstranění stavby. V tomto ohledu poukazuji na skutečnost, že dle § 70 správního řádu provede opravu zřejmých nesprávností v písemném vyhotovení rozhodnutí (na požádání účastníka nebo z moci úřední) sám správní orgán, který rozhodnutí vydal, a to ve formě usnesení. Týká-li se oprava výroku rozhodnutí, vydá o tom správní orgán opravné rozhodnutí.

Byla-li pak důvodem zrušení rozhodnutí o odstranění stavby jiná formální chyba, je možné zahájit řízení o odstranění stavby znovu. V tomto ohledu Vám doporučuji vyrozumět stavební úřad o přetrvávajícím právně závadném stavu. Bude-li stavební úřad i nadále pasivní, nabízí se některé z opatření proti nečinnosti dle § 80 správního řádu, vyloučeno není ani kontaktování veřejného ochránce práv:

http://www.ochrance.cz/

Spor se stavebníkem předsíně ve společných prostorách bytového domu pak může být veden také soukromoprávní cestou, tzn. zejména podáním žaloby na ochranu Vašeho vlastnického, resp. spoluvlastnického práva. Žaloba může být podána všemi či některými členy SVJ, v ideálním případě pak samotným SVJ. V rámci tohoto soudního řízení by předchozí řízení před stavebním úřadem nehrálo žádnou roli, předmětem zkoumání by byla pouze otázka, zda byly společné prostory bytového domu zastavěny se souhlasem potřebné většiny členů SVJ. Pro přípravu této žaloby Vám v každém případě doporučuji kontaktovat advokáta:

http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.