Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1.10.2023 do 31.3.2024 jsem zaměstnaná v Německu, kde jsem přes zaměstnavatele přihlášena ke zdravotnímu pojištění. V Čechách jsem se při odchodu odhlásila. 1.4.2024 se vracím do Čech, znovu se zde přihlásím ke zdravotnímu pojištění. Je potřeba něco vyřídit v Německu? Vše za mě při nástupu zařizoval zaměstnavatel, při odchodu mě zřejmě také odhlásí, ale nevzniká mi tam nějaká povinnost nahlásit, že už se v Německu nezdržuju?

Ptala jsem se zaměstnavatele, jestli mám vrátit kartičku zdr. pojišťovny, ale vzhledem k tomu, že se tam chci opět na zimu (od 1.10.2024) vrátit mi bylo řečeno, že ji vracet nemám, že ji pak budu znovu potřebovat. Děkuji Otýlie.

 

ODPOVĚĎ:
Před návratem do České republiky je potřeba se odhlásit od přechodného pobytu v Německu na obecním úřadu.
Dále je potřeba se odhlásit od německé zdravotní pojišťovny. Po návratu se ihned přihlásíte ke zdravotnímu pojištění v ČR, budete potřebovat doklad o zdravotním pojištění v Německu a jeho délce. Pokud takový doklad nepředložíte, musíte pojistné doplatit zpětně. Jako doklad o placení pojištění v zahraničí slouží formulář E104, ve kterém vám německá zdravotní pojišťovna potvrdí délku trvání vašeho pojištění. Formulář vám buď vystaví přímo na pobočce, nebo vám ho zašlou poštou do ČR.
Pro jeho vystavení pojišťovna vyžaduje potvrzení o odhlášení z německého bydliště. Poslání poštou se může samozřejmě protáhnout a pravděpodobně nebudete mít potvrzení v ruce hned po vašem návratu do ČR. Přesto neprodleně vyrazte na pobočku svojí české pojišťovny a informujte je, že se vracíte do ČR a chcete se opět přihlásit k pojištění. Prozatím jim bude stačit například čestné prohlášení a výpověď německé smlouvy (nebo smlouva na dobu určitou), E104 doložíte dodatečně.
Po ukončení pracovního poměru v Německu je dobré nechat si vystavit formulář PD U1. Ten plní v podstatě funkci zápočtového listu. Slouží jako potvrzení o době placení sociálního pojištění v Německu a budete ho potřebovat případně pro přiznání podpory v nezaměstnanosti ČR, pro účely sčítání dob pojištění v nemocenském a důchodovém systému.
Formulář vám vystaví úřad práce podle vašeho bydliště (Agentur für Arbeit). Žádost o vystavení PD U1 zašlete na adresu příslušné pobočky úřadu práce. Pokud nevíte adresu, získáte ji zadáním poštovního směrovacího čísla na odkazu na webu Agentur für Arbeit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.