Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pár otázek ohledně propuštění z práce. Zaměstnavatel mi nabídl ukončení zaměstnání dohodou a že dostanu 2 měsíce odstupné. Chci se zeptat, když podepíšu tuto dohodu s dvouměsíčním odstupným, zda za mě bude platit sociální a zdravotní po ty dva měsíce. Dále mám ještě pár otázek:

1, Co je pro mě výhodnější, odejít na dohodu, nebo výpověď?
2, Mám nárok, když dostanu odstupné se přihlásit na úřadu práce a kdy se přihlásit?
3, Bude za mě úřad práce platit zdravotní a sociální ty dva měsíce co dostanu odstupné?
4, Když odejdu na dohodu, je to nevýhodné pro pozdější dávky z úřadu práce?
5, Jak docílit toho, aby jsem nepodepsala dohodu a potom žádné odstupné nedostanu?
Děkuji, Vilma.

 

ODPOVĚĎ:
1. Záleží na obsahu dohody a na důvodu ukončení pracovního poměru. Pokud je místo rušeno apod. při výpovědi byste pravděpodobně byla dva měsíce na překážkách na straně zaměstnavatele a následně dostala odstupné podle § 67 zákoníku práce, které je odstupňované podle délky trvání pracovního poměru. Je nutné obojí posoudit, jinak není možné rozhodnout, která z možností je výhodnější.
2. I v případě vyplacení odstupného je možné přihlásit se na Úřad práce, ten ale nebude podle výše odstupného (ve Vašem případě dva měsíce) vyplácet podporu v nezaměstnanosti.
3. Úřad práce bude platit od prvního měsíce zdravotní pojištění, sociální není v této situaci placeno, jedná se o tzv. vyloučenou dobu.
4. Záleží na důvodu ukončení pracovního poměru dohodou. Pokud se nebude jednat o ukončení z tzv. závažných důvodů, bude podpora krácena. Je proto důležité, pokud např. bylo Vaše místo zrušeno, aby tato informace byla v dohodě uvedena.
5. Výše odstupného musí být uvedeno přímo v dohodě.
Pokud jde o to, zda zaměstnavatel bude platit během dvou měsíců pojištění, zaleží na tom, jestli pracovní poměr skončí hned nebo až po dvou měsících. Skončí-li hned, je nutné se neprodleně přihlásit na Úřad práce, neboť zaměstnavatel již pojištění platit nebude. Pokud budete na překážkách a tedy formálně stále zaměstnancem, bude pojištění platit zaměstnavatel.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dohoda o ukončení pracovní smlouvy s odstupným a placení sociálního a zdravotního pojištění zaměstnavatelem - je to jeho povinnost?
  • Přihlášení na úřad práce po dohodě o ukončení pracovního poměru
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.