Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Jsem studentem středního odborného učiliště, a když jsem nemocný po dobu praxe, škola po nás požaduje omluvenku od doktora. Chtěl bych se zeptat, zda je to zákonné. Snažil jsem se o tom něco dočíst, ale nic jsem nenašel. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Požadavek školy je zcela oprávněný. Je nutné si uvědomit, že platná právní úprava nepožaduje pouze „omluvu“ nepřítomnosti žáka ve vyučování, nýbrž „doložení důvodů“ této nepřítomnosti. Zákonný zástupce nezletilého žáka či zletilý žák jsou proto povinni škole prokázat, z jakého důvodu se žák nemohl vyučování zúčastnit.
Výše uvedené vyplývá z § 22/2 písm. b) školského zákona, dle něhož jsou zletilí žáci povinni:
„dokládat důvody své nepřítomnosti ve vyučování v souladu s podmínkami stanovenými školním řádem“
a dále z § 22/3 písm. d) školského zákona, dle něhož jsou zákonní zástupci nezletilých žáků povinni:
„dokládat důvody nepřítomnosti … žáka ve vyučování v souladu s podmínkami stanovenými školním řádem“
Co se týče žáků středních škol (kam spadají i střední odborná učiliště), je vhodné poukázat rovněž na § 67/1 a 3 školského zákona, dle něhož platí, že:
„Zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku jeho nepřítomnosti.

Podmínky pro omlouvání neúčasti žáka ve vyučování … stanoví školní řád. “
Ve školním řádu tedy mohou být zakotveny podrobnosti dokládání důvodů nepřítomnosti žáka ve vyučování (například tu může být uvedeno, jakými písemnostmi je nutné nepřítomnost ve vyučování doložit – typicky se může jednat o potvrzení o návštěvě lékaře).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.