Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše škola vstoupila v září 2023 do registru, na pracovní výchovu dětí užíváme dílnu, která není součástí prostor školy, ale je součástí budovy, ve které sídlí spolek XXX, který je zřizovatelem školy. Děti v dílně pracují zhruba 1 hodinu týdně. Zajistili jsme perfektní osvětlení, bohužel je místnost v suterénu a proto nemá venkovní osvětlení.

Hygiena nám užívání dílny zakázala s odůvodněním, že všechny prostory, využívané k výchově a vzdělávání dětí, musejí mít venkovní světlo. Zkoušeli jsme sami vyhledat v zákoně, jak to je, a našli jsme ve vyhlášce č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých paragraf 6 o výuce pracovní výchovy v prostorách, které nejsou součástí školy, která neuvádí žádné specifické požadavky než na hygienické zařízení, což škola má (viz citace níže). Má hygiena právo nám neumožnit dílnu využívat?
Při výuce pracovní výchovy v základních školách, pokud prostory nejsou součástí školy, musí být žákům k dispozici prostor pro odkládání civilního oděvu a pro mytí rukou a záchod s předsíňkou a umyvadlem oddělený pro dívky a pro chlapce. Požadavky na jejich vybavení jsou upraveny v příloze č. 1 bodu 8 k této vyhlášce.
Příloha 1 bod 8. Všechna hygienická zařízení v zařízeních pro výchovu a vzdělávání a provozovnách pro výchovu a vzdělávání musí být vybavena umyvadly s tekoucí pitnou studenou a teplou vodou. Vybavena musí být mýdlem v dávkovači a musí být zajištěna možnost osoušení rukou ručníky na jedno použití nebo osoušečem rukou. V zařízeních pro výchovu a vzdělávání a provozovnách pro výchovu a vzdělávání pro děti předškolního věku, pokud není řešeno osoušení rukou ručníky na jedno použití, má každé dítě vlastní ručník umístěný tak, aby se vzájemně ručníky nedotýkaly. Ve všech hygienických zařízeních musí být vždy k dispozici toaletní papír, na WC dívek musí být krytý nášlapný odpadkový koš. Stěny a podlahy každého hygienického zařízení musí být omyvatelné a čistitelné do výše nejméně 1,5 m a snadno dezinfikovatelné. Pokud jsou součástí hygienického zařízení sprchy, musí mít zajištěn přívod tekoucí pitné studené a teplé vody.   Díky, s pozdravem, ředitelka školy.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi zmiňovaná vyhláška č. 410/2005 Sb. je tím správným právním předpisem, ve kterém je zapotřebí pátrat. Závazné požadavky na osvětlení prostor, v nichž probíhá výuka, jsou zakotveny v § 12 a násl. této vyhlášky.
Konkrétně lze odkázat na § 12/1 a 2 vyhlášky č. 410/2005 Sb. , dle nichž platí, že:
„Ve vnitřních prostorech budov zařízení pro výchovu a vzdělávání a provozovnách pro výchovu a vzdělávání, určených k dlouhodobému pobytu dětí a žáků, musí být vyhovující denní osvětlení odpovídající normovým požadavkům. U užívaných staveb je po předchozím projednání s orgánem ochrany veřejného zdraví výjimečně možné použít celkové sdružené osvětlení. Toto osvětlení musí být v souladu s normovými požadavky české technické normy upravující sdružené osvětlení. Místa žáků v lavicích musí být v učebnách orientována tak, aby žáci nebyli v zorném poli oslňováni jasem osvětlovacích otvorů a ani si nestínili místo zrakového úkolu.
V prostorech určených pouze ke krátkodobému pobytu je možné použít celkového sdruženého osvětlení. Dále je možné celkové sdružené osvětlení použít v případech s jiným uspořádáním lavic než čelem k tabuli nebo v dílnách při potřebě osvětlit stíněné povrchy …“
Z výše citovaných ustanovení tedy vyplývá, že denní osvětlení je skutečně nezbytné, a to buď samostatně nebo jako složka celkového sdruženého osvětlení (tedy osvětlení, na kterém se podílí denní i umělé osvětlení).
Doporučuji Vám kontaktovat krajskou hygienickou stanici a konzultovat s ní, zda by v tomto případě bylo možné získat pro výuku v daných prostorách nějakou výjimku.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 410/2005 Sb. , o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.