Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s prosbou plněni úrazu, který se stal v době výpovědi pojistné smlouvy. Měli jsme s manželem pojistku u pojišťovny Uniqua asi 12 let, byli jsme tam my dva a naše tři dcery, měsíčně 1994 Kč. Manžel 8.11.2023 smlouvu vypověděl s tím, že zaplatil ještě za prosinec a smlouva skončí k 31.12.2023 a nejmladší dceři uzavřel ihned pojistku novou s tím, že velké dcery si již uzavřou pojistky své (už žiji samostatně).

Za celou dobu pojištění jsme využili asi 2x na nějaký menší úraz dcer, ostatní úrazy jsme vždy zapomněli nahlásit a pak už bylo pozdě. Takže jsme tuto pojistku nikterak nezneužívali.   Zákon schválnosti funguje dokonale a tak asi 14 dní po sepsaní žádosti o výpověď jsem měla úraz já a poté i nejstarší dcera (ta 17.12.2023) a tak jsem požádala pojišťovnu o reaktivaci této smlouvy, s tím, že jsem dne 29.12.2023 zaplatila pojistnou částku na leden 2024.   Z pojišťovny mi došel dopis, že je tedy smlouva reaktivována, ale že mám podepsat čestné prohlášení, že nebudu požadovat po pojišťovně plnění za úraz vzniklý v době od podaní výpovědi až do dne podepsaní tohoto prohlášení. Tak teď nevím. Je to v souladu s podmínkami pojištění? Mají na to právo, když se oba úrazy staly v době ještě platné smlouvy? Děkuji za odpověď, Michaela.

 

ODPOVĚĎ:
Podstatné je v této souvislosti samozřejmě znění pojistné smlouvy, resp. pojistných podmínek, které jsou její součástí.
Ze znění dotazu usuzuji, že reaktivace pojistné smlouvy (a úhrada pojistného na měsíc leden 2024) nebyla nutná, jelikož k oběma úrazům došlo ještě za účinnosti pojistné smlouvy (tedy do 31. 12. 2023) - skutečnost, že v této době již běžela výpovědní doba, by neměla hrát v podstatě žádnou roli. I pokud by tedy reaktivace smlouvy neproběhla, došlo k oběma úrazům v době, kdy byla smlouva platná a pro smluvní strany závazná.
Prohlášením, které je Vám nyní pojišťovnou předkládáno, se pojišťovna samozřejmě snaží ochránit proti Vašemu případnému spekulativnímu jednání - kdy byste k reaktivaci pojistné smlouvy přistoupili s vědomím, že došlo k úrazu, který hodláte následně nahlásit. Domnívám se, že toto prohlášení podepisovat netřeba - doporučuji Vám co nejdříve nahlásit vznik obou úrazů a uplatnit na pojišťovně právo na odškodnění (tedy zachovat se tak, jako by k vypovězení ani k následné reaktivaci nedošlo - právě proto, že k úrazům došlo v době platnosti smlouvy). Dle reakce pojišťovny na nahlášení obou úrazů pak můžete případně svůj dotaz doplnit (bude záležet na tom, zda pojišťovna oba úrazy kvalifikuje jako řádně nahlášené a nebude se snažit jejich odškodnění odmítnout).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.