Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner mne chce, aby zajistil pro mne prostředky k důchodu v rámci dědictví, zabezpečit garsonkou. Má své tři dospělé dcery, mezi které bude rozdělovat další majetky. Byt mi chce dát partner do mé smrti a poté má přejít do vlastnictví momentálně tříleté vnučky. Co mne čeká, pokud dědictví přijmu, nebo na co si mám dát při právních úkonech pozor.

Mám svůj vlastní byt a nejsme manželé. Šest let ale žijeme spolu v jeho domě. Musela bych, jestli dobře rozumím po přijetí dědictví zaplatit část partnerovým dětem?   Děkuji za odpověď,   T. S.

 

ODPOVĚĎ:
Jestli to dobře chápu, tak garsonka, kterou Vás chce partner zabezpečit, bude v jeho vlastnictví. Tedy bude napsaná na něj a pokud by zemřel, měla byste ji nadále užívat a až v případě Vaší smrti by přešla na jeho vnučku? To je velmi komplikovaný model, protože pokud bude garsonka v jeho vlastnictví, bude vlastnické právo v okamžiku jeho úmrtí přecházet na osobu, kterou on určí v závěti. A pokud by Vám závětí ke garsonce zřídil věcné břemeno užívání, pak by Vám ho nový vlastník mohl i soudně zrušit, pokud byste garsonku nepotřebovala vyloženě pro své bydlení. A pokud by naopak garsonku kupoval do Vašeho vlastnictví, zase to nemá nic společného s dědictvím po něm a Vy byste musela sepsat závěť, kde garsonku odkazujete této vnučce, která by ovšem hradila daň z příjmu, neboť nejste příbuzné v řadě přímé ani vedlejší. Tedy model, který uvádíte, vyžaduje delší poradu, abyste správně situaci popsali a smluvně ošetřili. Je tedy vhodné obrátit se na notáře nebo advokáta (seznam na www.advokatikomora.cz nebo www.cak.cz), s nímž další postup proberete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.