Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Moje 84 letá kamarádka se bojí, že jí soud zbaví svéprávnosti. Občas, ji přepadne strach a pak je hospitalizována na psychiatrii. Ale mimo toto období, je soběstačná. Je tedy imobilní - vozíček nebo berle mimo domácnost. Platí si pomocnici, která jí pomůže s úklidem a nakoupí. Vaří a peče ráda. Pobírá příspěvek na péči a bydlení, takže s penězi dobře vychází.

Měla už první stání u soudu a posudek lékaře, který s ní jednou mluvil, když byla v Bohnicích jsem nečetla, ale prý by si nikdo od ní kůrku nevzal. Posoudil to podle jejích zdravotních papírů. Jinak krom jiných léků bere soustavně psychiatrické léky. Mohla by požádat o nový znalecký posudek? Další stání má začátkem ledna 2022. Co byste jí poradili?

 

ODPOVĚĎ:
Znalecký posudek není soudním rozhodnutím, proti kterému by bylo možné se v pravém slova smyslu odvolat. Pokud Vaše kamarádka s obsahem znaleckého posudku a závěry soudního znalce nesouhlasí, může své výhrady sdělit soudu a navrhnout vypracování nového, tzv. revizního znaleckého posudku. Se sepsáním vyjádření pro soud mohou Vaší kamarádce pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Bezplatné právní služby také často nabízí místní (oblastní) charity. Bude pak záležet na posouzení soudu, zda žádosti Vaší kamarády vyhoví a nařídí provedení nového znaleckého posudku.
Jestliže soud žádosti kamarádky nevyhoví, může se kamarádka sama obrátit na soudního znalce v příslušném oboru - seznam soudních znalců včetně oborů najde na webu Ministerstva spravedlnosti - zde: http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm - a nechat si zpracovat vlastní znalecký posudek, který následně předloží jako důkaz soudu. Za zpracování takového posudku bude ale muset Vaše kamarádka soudnímu znalci zaplatit. Pokud bude posudek řádně opatřen znaleckou doložkou, měl by být v řízení brán na roveň znaleckého posudku opatřeného soudem.
Jestliže Vaše kamarádka nebude souhlasit s rozhodnutím soudu, které se bude opírat o původní znalecký posudek, může se samozřejmě proti rozhodnutí soudu v zákonem stanovené lhůtě odvolat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.