Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může banka odmítnout vydání dokladu o zaplacených úrocích v roce 2012, které potřebuji k daňovému přiznání z důvodu jedné dlužné splátky za hypotéku? Děkuji, Šárka

ODPOVĚĎ:
Potvrzení o zaplacených úrocích rozesílá většina bank automaticky začátkem roku - u některých je tato služba zdarma, u některých je zpoplatněna. Pokud Vám nebyl výpis zaslán a v bance na Vaši žádost dokonce odmítli potvrzení vystavit, doporučovala bych Vám postupovat tak, že podáte písemnou žádost, resp. stížnost na postup banky a budete požadovat zdůvodnění jejich postupu - pravděpodobně Vám odpoví tak, že postupovali podle svých interních pravidel. Ve stížnosti můžete jako argument použít to, že postup banky je v rozporu s legislativou a upozornit na to, že v případě, že Vám nebude vyhověno, postoupíte celý případ k prošetření České obchodní inspekci. Pro tento případ doporučuji veškerou dokumentaci podávat doporučeně nebo mít orazítkované kopie z podatelny, aby ČOI měla podklad pro šetření Vaší reklamace. Pokud by se celá záležitost nestihla vyřešit do termínu pro podání daňového přiznání, můžete podat následně tzv. dodatečné přiznání, ve kterém úroky uplatníte jakmile budete mít doklad k dispozici.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.