Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

18.9.2012 mě při kontrole skladu Celní úřad zajistil alkohol za celkovou cenu téměř 30.000 Kč, a to z důvodu, že musí ověřit v odebraných vzorcích přítomnost metylalkoholu, tedy metanolu. Vydali Rozhodnutí o předběžném opatření - zajištění věci. Cituji z Rozhodnutí o předběžném opatření zajištění věci:

Celní úřad zjistil, že kontrolovaná osoba nakládá s lihem ve spotřebitelském balení značeném kontrolní páskou, u které vzniklo podezření o její pravosti a správném způsobu umístění na spotřebovaném balení. Celní úřad na místě sepsal protokol o zajištění neznačeného lihu a vybrané výrobky zajistil. Všechno zboží bylo opatřeno kontrolními páskami v souladu se zákonem a rovněž jsem celníkům předložil nabývací doklady (faktury). Při další kontrole dne 29.11.2012 jsem se zeptal celníků, kdy mi vrátí zajištěný alkohol, který chtěli testovat na obsah metylalkoholu. Na můj dotaz odpověděli, že nejdříve možná v lednu 2013, vzorků na kontrolu prý mají mnoho a já že jsem stále na konci jejich seznamu. Jak se bránit rozhodnutí celního úřadu, který zadržuje moje legálně nabyté zboží. Jednání Celního úřadu pro mě může být likvidační. Děkuji za odpověď. Radek

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že k zajištění věci, resp. kontrole samotné, došlo na základě § 16 zákona č. 676/2004 Sb., Zákon o povinném značení lihu. Tento zákon nestanovuje přesné časové hranice k vydání zajištěné věci.

Nicméně podle § 18 odst. 7 písm. d) tohoto zákona jste oprávněn podat námitky proti zaměstnanci celního úřadu; přičemž není stanoveno jaké důvody námitky opravňují, tedy námitky lze podat i z důvodu neodůvodněně zdlouhavého průběhu kontroly.

Dále je možné podat podle § 175 správního řádu stížnost na postup správního orgánu.

V krajním případě je možné podat žalobu podle § 85 soudního řádu správního - tedy na nezákonný zásah správního orgánu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.