Počet stránek ve webu: 43.234

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Oba s manželkou jsme již starší lidé a jistě se stane, že jeden z nás jednou zůstane sám. Oba máme založen spořící účet ovšem s disposičním právem obou osob, ze kterých jsou placeny trvalými příkazy poplatky např. nájem, SIPO, telefon atp. včetně nákupů.

Jak zajistit, aby v případě úmrtí jednoho z nás nezůstal pozůstalý bez finančních prostředků event.bez poplatků za výše uvedené služby. Stačí zrušit disposiční právo druhé osoby, aby nemohlo dojít k blokaci účtu? Nebo je jiná cesta, jak zajistit pozůstalému možnost dalšího života bez dluhů a dlouhého čekání, než bude ukončeno pozůstalostní řízení? Děkuji, Ctibor

ODPOVĚĎ:
Zemře-li disponent účtu (osoba oprávněná manipulovat - disponovat - s účtem), účet a jeho obsah nebude součástí dědictví (určující je vlastnictví účtu), dispoziční právo zanikne automaticky jako následek smrti disponenta.
Na českém trhu je pouze několik málo subjektů, které nabízejí jeden účet pro více osob (tedy typické spoluvlastnictví), které je výhodné, jelikož účet nebude pro potřeby dědického řízení zablokován.
Uvádíte, že máte jeden účet a dvě dispoziční práva. Tuto informaci je třeba upřesnit, protože taková forma účtu není obvyklá, jelikož někdo musí být vždy majitel účtu.
Pro potřeby odpovědi prosím o informaci, kterou budete mít ověřenou ze smlouvy o zřízení účtu - v ní je uvedeno, zda jeden manžel je vlastník, či jsou vlastníci oba či se jedná o jiný bankovní produkt.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.