Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Po rozvodu dostala syna do péče má bývalá žena, soud mi určil výživné 5.000 Kč. O syna se vede nové soudní jednání o svěření do mé výhradní péče a syn od září 2023 bydlí u mě. Má bývalá žena požaduje placení alimentů dle původního rozsudku a vyhrožuje oznámením a zabavením řidičského průkazu. Musím platit alimenty, přestože syn bydlí u mě? Děkuji Horymír.

ODPOVĚĎ:
Do doby, než bude vydáno nové rozhodnutí soudu ohledně péče o syna a výživného, stále platí původní rozsudek a doporučuji až do vydání nového rozhodnutí hradit Vaší bývalé manželce výživné v soudem stanovené výši. Chápu, že Vám připadá nespravedlivé či nesmyslné hradit výživné Vaší bývalé manželce, když syn bydlí od září s Vámi. Pokud byste ale výživné hradit přestal, mohla by po Vás bývalá žena vymáhat jakoukoliv částku dlužného výživného výkonem rozhodnutí (exekucí). V rámci exekučního řízení bz pak mohly být prováděny srážky z Vaší mzdy, mohlo by dojít k zablokování Vašeho bankovního účtu nebo k odejmutí Vašeho řidičského průkazu. Soudního exekutora totiž bude zajímat jen to, že existuje soudní rozhodnutí, dle kterého máte bývalé ženě hradit výživné a to, zda toto výživné hradíte či nikoliv - exekutor nebude řešit to, s kým syn skutečně žije a kdo hradí náklady na jeho výživu. Proto doporučuji až do vydání nového soudního rozhodnutí původně stanovené výživné hradit. Pokud soud nyní svěří syna do Vaší výlučné péče, můžete samozřejmě požadovat, aby soud stanovil Vaší bývalé ženě povinnost hradit výživné od doby, kdy syn žije s Vámi - tedy od září 2023.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.