Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj syn je studentem pedagogické fakulty. Platím mu měsíčně výživné 4.700 Kč, na kterých jsme se dohodli mimosoudně. Získal titul bakaláře a v druhém ročníku magisterské nástavby šel učit na základní školu s úvazkem 0,77 koeficientu oproti svým kolegům s plným úvazkem. Pedagogické profesi se věnoval celý školní rok 2022/2023.

Jeho přesný příjem mi znám není, podle jeho slov to bylo pod 20.000 Kč čistého. Vzhledem k jeho pracovní vytíženosti druhý ročník magisterského studia nedokončil, resp. nechal si ho překlenout do dalšího akademického roku, tedy 2023/2024. Na celou tuto věc jsem přišel teprve na konci minulého školního roku, syn mi sám žádné zásadní informace nesděluje. Navíc si na základě statusu studenta a toho, že formálně studuje prezenční formou, stále nárokuje výživné. Letos (2023) 2023 se bohužel celá situace opakuje znovu, tedy syn si nechal potvrdit prezenční formu studia, ale fakticky učí na I. a II. stupni základní školy, byť jiné než v minulém školním roce. Má syn stále právo na výživné na základě statusu studenta a prezenční formy výuky, přestože už má svůj vlastní pravidelný příjem, byť ne na plný úvazek? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vaše vyživovací povinnost vůči synovi trvá do doby, dokud syn není schopen živit se sám. Pro trvání Vaší vyživovací povinnosti tedy není ani tak důležité to, zda syn stále studuje prezenční či jinou formou studia, ale na tom, zda při studiu je nebo není schopen živit se sám. Důležitá je nejen výše synova příjmu, ale také výše jeho životních nákladů - nákladů na bydlení, energie, potraviny apod. Pokud se domníváte, že syn je díky výuce na základní škole schopen živit se sám, pokuste se se synem dohodnout na tom, že mu už nadále výživné poskytovat nebudete, případně přestaňte výživné rovnou hradit. Pokud je totiž výživné praveno jen mimosoudní dohodou, která není schválená soudem, pak Váš syn po Vás nemůže vymáhat domnělý dluh na výživném výkonem rozhodnutí (exekucí). Pokud by syn na hrazení výživného trval, musel by podat k soudu návrh na určení výše výživného a přesvědčit soud, že stále není schopen živit se sám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.