Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Z mileneckého poměru se mi narodila dcera (nyní 5 let), jelikož jsem vdaná, otec byl automaticky zapsaný jako můj manžel, byl i u porodu. Věděl všechny skutečnosti, rozvod jsme si oba nakonec rozmysleli, i přes okolnosti jsme chtěli zůstat spolu. Biologický otec dceru vídal do jejích prvních narozenin, chtěl se podílet na výchově.

Avšak vzhledem k jeho drogovým a hráčským aktivitám a později i na žádost manžela, jsem veškeré styky jeho s dcerou okolo 1 roku ukončila. Ta do dnešní doby nemá o jeho existenci ponětí, manžel ji vychovává jako sobě vlastní a vzorně se stará, finančně zajišťuje. Nyní se biologický otec ozval, že se chce s dcerou stýkat. Jeho drogové aktivity dále pokračují, před pár dny jsme se dozvěděli, že dceři platí 500 Kč na stavební spoření. Popření otcovství já ani manžel rozhodně neplánujeme podat. Vzhledem k dceřině velké citové vazbě na manžela, nechci trhat jejich pouto. Bohužel se nyní s manželem rozcházíme ve společných životních krocích a přemýšlíme o rozvodu. Moje otázka zní, jak moc náš rozvod ovlivní situaci s bio otcem k dceři, jestli na ni bude mít větší nároky, když manželství bude rozvedeno ale manžel bude psaný v RL a bude plnit i nadále roli plnohodnotného rodiče. Či se nerozvádět a žít v odloučení? Jaké máme v naší situaci možnosti? Děkuji za odpověď, Ludmila.

 

ODPOVĚĎ:
Protože se dítě narodilo během manželství, byl jako jeho otec zapsán do rodného listu Váš manžel. Pokud by si Váš manžel vše rozmyslel a nechtěl by figurovat jako dceřin otec, musel by podat k soudu žalobu na popření otcovství nejpozději do šesti let věku dcery. Pozdější žaloba by velmi pravděpodobně nebyla úspěšná - vzhledem k tomu, že píšete, že dcera má na manžela velmi silnou citovou vazbu, soud by nejspíše zmeškání lhůty pro podání žaloby neprominul.
Na této skutečnosti nic nezmění ani případný rozvod vašeho manželství. Váš (bývalý) manžel zůstane i po rozvodu v dceřině rodném listu jako její otec a biologický otec nebude mít na dceru o nic větší právo než dosud - teď nemá k dceři práva žádná. Návrh (žalobu) na popření otcovství totiž můžete podat jen Vy nebo Váš manžel - biologický otec takovou možnost nemá a nezmění se to ani po rozvodu - můžete se tedy bez obav rozvést. Biologický otec by získal právo na dceru jedině tehdy, pokud by Váš manžel do šesti let věku dcery u soudu úspěšně popřel své otcovství. Poté by biologický otec mohl podat návrh (žalobu) na určení otcovství. Soud by pak nařídil testy DNA, které by jeho otcovství potvrdily, a následně by mohl být zapsán do dceřina rodného listu jako otec.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.