Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal, jaká mám práva a povinnosti jako otec v nesezdaném partnerství k mému 2 letému synkovi, respektive k jeho matce. Partnerka mi vyhrožuje tím, že odejde ze zajištěného vztahu z mého domu pryč, protože se jí údajně stýská po rodině a vadí jí moje 9-ti hodinová pracovní doba včetně toho, že ji neberu dostatečně na víkendové pobyty.

Dále by požadovala úhradu nájemného v místě svého rodiště (Praha) a pokud bych nesouhlasil, zůstane prý raději u mě do doby, než si někoho jiného najde, kdo ji bude živit. Kromě svých běžných práv, o kterých mám povědomí, ale budu rád, pokud mi je sdělíte - mohu si nárokovat i osvojení péče o syna z důvodu nevyhovujícího morálního zázemí (či jak to nazvat) ze strany matky? Předem děkuji za Vaši profesionální odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vůči svému synovi máte samozřejmě vyživovací povinnost. Pokud tedy už s partnerkou nebudete sdílet společnou domácnost a partnerka chce odejít i se synem, měli byste se dohodnout na finanční částce, kterou budete partnerce měsíčně poskytovat jako výživné. Máte samozřejmě také právo se se synem pravidelně stýkat, podílet se na jeho výchově apod. Do doby, než ohledně péče o syna rozhodne případně soud, je vše - styk se synem, výživné apod. - záležitostí dohody mezi Vámi a Vaší partnerkou. Pokud dohoda nebude možná, může každý z vás podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na úpravu poměrů k nezletilému synovi - můžete požadovat svěření syna do Vaší výlučné péče nebo do střídavé či společné péče. Vaše partnerka také může podat svůj vlastní návrh. Bude pak záležet na soudu, jak situaci vyhodnotí a kterému návrhu vyhoví.
Co se týče Vaší partnerky, občanský zákoník sice zná výživné pro neprovdanou matku, ale toto výživné je možné požadovat nejdéle dva roky ode dne porodu. Jestliže Váš syn už oslavil druhé narozeniny, pak po Vás partnerka žádné výživné pro sebe už požadovat nemůže. Stejně tak nemáte povinnost jí zajišťovat či dokonce hradit nájemné v místě jejího nového bydliště (rodiště). Dá se tedy říci, že vůči Vaší partnerce žádné závazky - zejména ty finanční - nemáte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.