Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn s bývalou přítelkyní mají skoro dvouletou dceru. Matka mu dělá pořád velké problémy, už byli i na OSPODU a u soudu. Vždy dali zatím i úřady za pravdu synovi. Zítra (16.05.2022), podle rozsudku soudu v Praze ze dne 4.3.2022, si má syn vyzvednout svojí dceru v 10.00 u matky v bydlišti v Praze, protože však zítra (16.05.2022) musí syn výjimečně do práce a to od 6 do 14,00 hodin, napsal sms matce, že si dceru vyzvednu já, jako jeho matka - babička, matka mu odpověděla, že mi dceru nedá.

Chci se zeptat, jestli, pokud mi syn napíše např. plnou moc, mohu vnučku, jako babička převzít a dovézt ji synovi do bytu, samozřejmě v autosedačce, cesta bude trvat asi 15 minut. Nebo mi když mi ji matka nebude chtít dát, mohu zavolat policii? Děkuji předem za odpověď, pojedu totiž z Berouna a tak se raději ptám, protože cítím problém. Jinak pro Vaši informaci, vnučka mě zná a vídáme se pravidelně, pokud ji zrovna má syn u sebe. Děkuji předem za Vaši odpověď nebo za radu, jak postupovat. Babička.

 

ODPOVĚĎ:

Pokud synova bývalá přítelkyně bude chtít s předáním dcery dělat potíže, bude trvat na tom, že podle soudního rozhodnutí má dceru předat otci a může tedy odmítnout Vám dceru předat. Podle § 887 občanského zákoníku navíc platí, že rodiče nemohou svěřit výkon práva udržovat osobní styk s dítětem jiné osobě. Tato úprava má ale na mysli především situace, kdy by Váš syn byl například v práci celý víkend a o vnučku byste místo syna celý víkend pečovala Vy. Pokud by tato situace navíc nastávala opakovaně, pak by matka (synova bývalá přítelkyně) byla v právu a rozuměla bych jejímu odmítání Vám dceru předat.
Nicméně podle § 881 občanského zákoníku mohou rodiče péči o dítě a jeho ochranu, výkon jeho výchovy, popřípadě některých jejích stránek nebo dohled nad dítětem svěřit jiné osobě. Z toho vyplývá, že syn Vás může požádat, abyste dceru od matky převzala místo něj Vy, a matka by to měla respektovat. Pokud máte tu možnost, nechte si od syna podepsat plnou moc k převzetí dcery od matky. Jestliže Vám matka odmítne dceru vydat, přestože budete mí u sebe synovu plnou moc, můžete se pokusit obrátit na policii. Asistence policie při předávání ale může být zejména pro dceru velmi traumatizujícím zážitkem, proto považuji přivolání policie až za krajní řešení. Pokud byste se rozhodla policii nevolat a k předání dcery by nedošlo, doporučuji na tuto skutečnost upozornit OSPOD, který by se měl pokusit matce vysvětlit, že jednorázové předání dítěte babičce není porušením rozsudku a zjednat tak nápravu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.