Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu a postup k osvojení syna, který je již zletilý. Byl z mého předchozího manželství. Nosí již manželovo jméno (naše příjmení), vlastního otce nemá (zemřel). Žádnou rodinu ze strany bývalého manžela (babičku, dědu, sourozence) také nemá, s nevlastním otcem a také mým manželem žil od svých 5ti let. S manželem další děti nemáme. Manžel nemá vlastní děti. Potřebuji poradit jak postupovat, nebo, kdo by nás v této oblasti mohl zastupovat. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Osvojení Vašeho zletilého syna Vaším manželem je samozřejmě možné. Pokud chce Váš manžel osvojit Vašeho syna, je zapotřebí, aby k okresnímu soudu v místě synova bydliště podal návrh na jeho osvojení. Vzory takového návrhu najde Váš manžel k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. K osvojení je zapotřebí souhlas synových rodičů - jestliže Váš bývalý manžel (synův otec) už nežije, bude stačit Váš souhlas jako matky, zapotřebí bude také souhlas Vašeho syna. K návrhu je zapotřebí přiložit také listinné důkazy: synův rodný list, úmrtní list jeho otce a Váš a synův souhlas s osvojením - nejlépe s úředně ověřenými podpisy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.