Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj 13 letý syn byl svěřen v lednu 2023 do mé péče soudem. V březnu 2023 bez mého vědomí a bez komunikace s OSPODem bývalý manžel požádal o změnu a svěření syna do jeho péče na základě synova přání. Byla jsem proti, ale syn trval na svém, tedy jsem souhlasila. Otec synovi nasliboval spousty věcí, které nedodržel. Syn by se chtěl nyní vrátit. Jeho otec s tím souhlasí.

Je možné učinit písemnou dohodu mezi mnou a bývalým manželem o tom, že syn bude v mé péči a od 2. pololetí přestoupí do školy zpět u mě, určit si styk otce se synem a výživné s tím, že toto dám poté na vědomí jak OSPODu, tak i soudu? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
O svěření dítěte do péče jednoho či obou rodičů vždy rozhoduje soud. I v případě, že se rodiče na střídavé či společné péči nebo výlučné péči jednoho z rodičů dohodnou, je vždy zapotřebí nechat si vzájemnou písemnou dohodu potvrdit soudem. Ve svém dotazu uvádíte, že po rozhodnutí soudu, kterým byl syn svěřen do Vaší péče, požádal jeho otec o změnu a svěření syna do své péče. Z Vašeho dotazu už ale nevyplývá, zda také o této změně již rozhodl soud. Pokud ne, pak na současné situaci nemusíte nic měnit, protože stále platí původní rozhodnutí soudu o tom, že syn je svěřen do Vaší výlučné péče. Jestliže ale o svěření syna do péče otce již rozhodl soud, pak rozhodně doporučuji, abyste s bývalým manželem uzavřela písemnou dohodu, ve které upravíte vše potřebné, a abyste tuto dohodu následně zaslali ke schválení soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.