Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dozvěděla jsem se, že si manžel vzal půjčku na 500.000 Kč u banky. Bez mého vědomí a souhlasu. Jsem spolumajitelkou nemovitosti a polí spolu s ostatními členy rodiny, Tento majetek jsem nabyla před manželstvím, dědictvím po mamince. V případě, že manžel nebude dluh splácet, popř. nebude schopný ho splácet, může se banka obrátit i na tento majetek nabytý před manželstvím?

Jak se mě týká dluh manžela a co můžu udělat proto, aby se na mě dluh nevztahoval? A stejně tak ne, na moje dvě děti. Je jediným řešením rozvod? Každý mi říká jinou variantu. Dále pak netuším, zda nemá ještě nějaké jiné dluhy a kde. Jaké mám nároky na společnost s ručením omezeným, kterou založil v době manželství a je jediným jednatelem. V současnosti je firma v minusu. Může to také ovlivnit mně? Děkuji Johana.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud manžel v průběhu manželství dělá dluhy, mohou být zhojeny pouze z majetku, který je předmětem společného jmění manželů nebo jeho majetku z doby před manželstvím. Tedy majetku, který jste nabyla před manželstvím Vy, se to netýká. Dále platí, že dluhy, o kterých druhý manžel nevěděl a finance z těchto půjček nebyly použity pro běžné potřeby rodiny, nejsou součástí SJM. Je ale třeba to prokázat, že jste o dluhu skutečně nevěděla a neměla možnost se o něm dozvědět. Pokud nechcete situaci řešit rozvodem, je ještě varianta nechat u notáře formou notářského zápisu zúžit SJM, tedy od okamžiku zúžení by se Vás žádné dluhy manžela netýkaly. Bohužel ale nelze takto vyřešit dluhy, které už manžel udělal. Pokud jde o zadlužené s. r. o. , tak dluhy této společnosti mohou být zhojeny pouze z majetku společnosti, takže dluhy se soukromého majetku netýkají, může být pouze postižen obchodní podíl manžela. Ten by se oceňoval s ohledem na to, kolik má společnost aktiv, pasiv, jaké má know how, atd...

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.